Ege Ambulans
Corona Salgını Ve Diş Tedavileri 22/03/2020

Diş Hekimi Eren Alayvaz Corona virüs sağını ile bildiklerimiz sınırlı ve bu salgının ülkemizde ve tüm dünyada ne kadar süreceği, nasıl bir seyir izleyeceğine dair tahminde bulunmak zor olduğunu belirterek, “ Bu durumda yapmamız gereken en önemli şey sağlık otoritelerimizin, sağlık bakanımızın, hekimlerin, sağlık çalışanlarının uyarılarına kulak vermek, kişisel hijyenimize ve sosyal mesafemizi korumaya dikkat etmek olmalıdır” dedi.

Alayvaz  Bu süreçte diş tedavileri konusunda da bir takım önlemler almak ve ağız bakımımıza ekstra özen göstermekte fayda var” dedi.

Sosyal izolasyonun şart olduğu bu günlerde dışarı çıkmak, gelip muayenehanede beklemek kendiniz enfekte olmasanız bile enfekte olan kişilerin soluduğu havayı solumamız anlamına geliyor. Bizler hastalanmadan atlatabilsek bile çevremizdeki yaşlıların ve kronik hastalığı olanların ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalmasını hiçbirimiz istemeyiz. Bu riski göze almamak için eğer diş tedavileriniz acil değilse bir süreliğine erteleyin.

Diş hekimine ve diğer sağlık kuruluşlarına acil durumlar dışında başvurmaktan bu süreçte kaçınmak zorundayız. Sağlık bakanlığının açıklamış olduğu acil diş tedavileri şunlardır;

-sürekliliği olan şiddetli diş ağrısı,

-dişetinde yüzde ve boyunda şişme,

-ağız içerisinde durmayan kanama,

-travma sonucu dişin kırılması, sallanması veya yerinden çıkması.

Bu durumlar sebebiyle diş kliniklerine başvurmanız gerektiğinde mutlaka tam zamanında gidin. Eğer zorunda değilseniz yanınızda refakatçi bulundurmayın. Eğer yurtdışından geldiyseniz 14 gün kuralına mutlaka uyun ve kendinizi izole edin.

Bu süreçte diş sorunu yaşamamak için 2 kere dişlerimizi fırçalamayı ve diş ipi kullanımını atlamadan hepimiz uygulamak zorundayız. Ağız duşları ve ağız gargaraları ile ağız bakımınızı destekleyin.

Diş hekimlerinin kendilerini ve hastalarını koruması için de alması gereken önlemler vardır. Çünkü hastalar ile aramızda bizi koruyan sadece bir maske bulunuyor ve bizler bunun bizi korumasını bekliyoruz. Tedaviler sırasında cerrahi maske yerine temin edebiliyorsak mutlaka daha koruyucu olan N95, FFP2,FFP3 gibi maskelerle hasta bakmalıyız. Kolumuzu, dirseklerimizi ve bileklerimizi kapatan önlükle hasta bakmalıyız. Cerrahi önlükler bu durumlarda daha koruyucu olmaktadır. Eldiven, koruyucu gözlük ve siper olmadan hasta bakmamalıyız.  Her hastadan sonra mutlaka tedavi üniteleri ve odada kullanılan alanlar  yüzey dezenfektanları ile temizlenmeli ve oda sık sık havalandırılmalıdır. Her hasta arasında 30 dakika ara verilmeli ve klinikte yoğunluk olmasından kaçınılmalıdır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com