Ege Ambulans
Corona Virüs nasıl bulaşıyor?22/03/2020

Özel Karşıyaka Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Esin Başer tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsün bulaşma şekilleri ve korunma yöntemlerini anlattı. Coronavirüsün gözyaşı ile de bulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Başer, göz sağlığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Başer, “ Corona virüs bulaşmış hasta kişilerin yakın mesafede konuşması-hapşırması-aksırması ile damlacık yoluyla bulaşması en iyi bilinenidir. Bu damlacıklar en çok ağız veya burun yoluyla solunmaktadır. Ayrıca damlacık yoluyla saçılan virüsün bulaştığı yüzeylere (kapı kolu, asansör düğmesi, masa vb) dokunulmasıyla ve ellerin ağız buruna götürülmesiyle de virüs vücuda bulaşabiliyor”  dedi.

Az bilinen başka bir bulaş şekli: gözler yoluyla bulaş

Coronavirüsün az bilinen başka bir bulaşma şeklinin gözler yoluyla olduğunu belirten Prof. Dr. Başer, “  Hastalığa yakalanmış kişiler virüsü gözyaşları ile bulaştırabilir. Gözyaşına bizzat dokunmak veya gözyaşının değdiği yerlere ve eşyalara dokunmakla da Corona virüs bulaşabilir.  Ayrıca Corona virüs kirli ellerin doğrudan göze teması ile de vücuda bulaşabiliyor. Örneğin damlacık yoluyla saçılmış virüslerin bulaştığı yüzeylere dokunulması ve sonra da kirli ellerin gözlere temasıyla bulaşma mümkün. Bu nedenle salgın döneminde ellerin temiz tutulması ve gözlerin kirli ellerle ellenmemesi çok önemli.

Kontakt Lens Kullanımına Ara Verelim / Dış Mekanlarda Güneş Gözlüğü Kullanalım

Kontakt lens kullanan kişilerin gözlerini lens kullanmayanlara oranla çok daha fazla elledikleri bilindiğini belirten Prof. Dr. Başer, “ Coronova virüs pandemisi yaşanan bu günlerde özellikle kontakt lens kullanan kişilerin mümkünse bir süreliğine gözlük kullanması tavsiye ediliyor. Bunun nedeni virüs bulaşmış ellerle kontakt lensin enfekte olma ihtimalidir. Ayrıca gözlüğün bir başka faydası da virüsün damlacık yoluyla gözlere ulaşmasını önleyebilmesidir. Yine açık hava gibi dış ortamlarda güneş gözlüğü kullanılması da damlacık enfeksiyonuna karşı bir baraj görevi görebilir. Ancak eğer corona virüs hastası taşıyan bir kişiyle bizzat ilgilenilecekse standart gözlükler yeterli değildir, açıkta kalan kenarlardan virüs girebilir; bu gibi durumlarda çevresi kapalı özel koruyucu gözlük kullanılmalıdır” dedi.

Virüs konjonktivit (kırmızı göz) tablosu yapabiliyor

Corona virüs enfeksiyonu yüzde 1-2 oranda konjonktivit (kırmızı göz) şekline de belirti verebildiğini belirten Prof. Dr. Başer, “ Göz doktoruna kırmızı göz (konjonktivit) ile başvuran hastada ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler ve özellikle salgının yaygın olduğu Çin, İran, İtalya, Japonya ve Güney Kore gibi dış ülkelere ziyaret hikayesi varsa (veya bu ülkelerden yeni dönmüş aile bireyleri varsa) bu kişilerde COVID-19 bulunabilir. Bu nedenle eğer gözlerde kızarıklık ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri birlikteyse en kısa sürede doktora başvurulması gerekmektedir” dedi.

Ne yapmalıyız?

Bu dönemde ellerimizi gözlerimizden uzak tutmanın ve kirli ellerle gözlere dokunmamanın önemine değinen Prof. Dr. Başer, “ Eğer gözleri elleme-ovalama dürtüsü oluyorsa veya gözlük çerçevesi düzeltme ihtiyacı varsa eller yerine temiz bir peçete kullanılması daha uygundur. Gözlerde kuruluğun da kaşıntı sebebi göz önünde bulundurulursa suni gözyaşı damlası takviye edilebilir. Eğer gözünüze herhangi bir sebeple dokunmanız gerekiyorsa (göz damlası damlatma için de olabilir) ellerin önce su ve sabunla 20 sn kadar yıkanması tavsiye edilir. Yine bu dönemde el sıkışma-tokalaşma-sarılma-kucaklaşma gibi sosyal alışkanlıklarımızı bırakmamız gerekiyor. Evlerin ve iş yerlerinin sık sık havalandırılması gerekmektedir” dedi

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com