Ege Ambulans
Coronavirüs Döneminde Kaygıyla Nasıl Başa Çıkılır?04/05/2020

İzmir Tınaztepe Buca Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Seren Suner, Coronavirüs salgın döneminde meydana gelen kaygı ve stresle başa çıkma yollarını anlattı.

Klinik Psikolog Seren Suner, salgınla mücadele döneminde alınan önlemlerle günlük yaşamdaki rutinlerin dışına çıkmasından kaynaklı belirsizlikler sürecinin yaşandığını ve böyle bir durumun beraberinde stres, kaygı, öfke, mutsuzluk ve umutsuzluk duygularını getirdiğini belirtti.

Suner, önemli olan duyguların günlük hayatı etkilememesi olduğuna dikkat çekti ve kaygıyla başa çıkmak için önerilerde bulundu:

“Önlemimi Aldım ve Güvendeyim”

“Sürecin gidişatı, kendimiz dışındaki kişilerin sürece uyumu gibi durumlar kontrolümüzde değildir. Kontrolümüz dışındaki olaylara, kişilere odaklanmak ise kaygının artmasına neden olacaktır. Bunlar yerine kendi aldığımız önlemlere odaklanmak ‘önlemimi aldım ve güvendeyim’ mesajını verecektir.”

Neler Yapılmalı?

İzmir Tınaztepe Buca Hastanesi Klinik Psikoloğu Seren Suner, karantina sürecinde evde olan vatandaşlara yapmaları gereken önemli noktaları şöyle sıraladı:

- Egzersiz yapmak, uyku ve yeme düzenine dikkat edilmesi gibi günlük rutinler oluşturulması süreci sağlıklı hale getirecektir.

- Kitap okumak, resim yapmak, film izlemek, müzik dinlemek gibi yapmaktan keyif aldığımız aktivitelerle zihnimizi dinlendirmek fayda sağlayacaktır.

- Sevdiklerinizle görüntülü konuşmak, iletişimde olmak sosyal ilişki kurma ihtiyacımızı karşılamak adına iyi bir seçenek olabilir.

- Karantina sürecini ailemiz ile geçiriyorsak aile bireyleri ile birlikte oyunlar oynamak, güzel anılardan bahsetmek, salgın dışındaki şeylerden konuşmak iyi hissettirecektir.

-Yeni şeyler öğrenmek, denemek, daha önce fırsat bulamadığımız için yarıda bıraktığımız şeyleri tamamlamak üretkenliğimizin devam etmesini sağlayarak sürece uyumumuzu kolaylaştıracaktır.

Kaçınılması Gerekenler!

Uzm. Klinik Psk. Seren Suner, salgın döneminde kaygıyı ve stresi tetikleyecek hususlardan uzak kalınmasını vurgulayarak, “ Bu süreçte birçok bilgi kirliliği ortaya çıkmaktadır.  Bunların önüne geçebilmek adına Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kaynaklardan süreç takip edilmeli ve her an salgın ile ilgili haberleri takip etmek yerine gün içerisinde bu tür haberlere ayrılan süre azaltılmalıdır.  Özellikle uyumadan önce salgın haberlerini takip etmemek faydalı olacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com