Ege Ambulans
Covid-19 Salgınının Ortopedik Açıdan Yol Açtığı Sorunlar29/03/2021

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının, beraberinde birçok sağlık sorununa da sebep olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Akın Kapubağlı, Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımızın zorunlu evde kalış süreleri arttıkça genel sağlık problemleri yanında egzersiz eksikliği ve düzensiz beslenme ile birlikte kilo artımına ve osteoporoz dediğimiz (kemik erimesine) sebep olmaktadır” dedi.

Osteoporoz yaşlı bireylerde bilindiği gibi basit düşmelerle kalça ve omurga kırıklarına sebep olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akın Kapubağlı, “ Salgın tedbirleri zorunlu olarak 65 yaş üstü vatandaşlarımızı uzun süreli evde kalmaya zorlamaktadır. Hareketsiz, güneşsiz ve havasız bu ortamlar özellikle kış aylarında kalp ve damar sorunları yanında hareket sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Eğer kişi evde tek başına yaşamak zorundaysa buna depresyonda eklenmektedir. Depresif hastalar doğal olarak beslenme bozukluğuna ve aşırı yemeğe yönlenmektedir. Hareketsizlik uzun süre devam ederse insanların denge ve yürüme alışkanlıklarını bozmakta dolayısıyla sendelemeyi arttırmaktadır. Çok basit nedenlerle kişiler düşerek değişik yerlerinde kırıklara neden olmaktadır” diye konuştu

Kilo Alımı Artıyor

Evde geçirilen boş zamanların doğal olarak kişileri düzensiz beslenmeye ve kilo almaya götürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Akın Kapubağlı, “ Bu nedenle ileri yaştaki zorunlu evde kalan bireylerin kendilerine tanınan süre içerisinde açık havada yürüyüş yapmaları yukarıda söylediğimiz olumsuz etkileri azaltacaktır. Açık alanlarda ki tempolu yürüyüşler kas ve iskelet sistemine çok yararlıdır. Aynı zamanda kalp ve damar sistemi de bundan olumlu etkilenecek bireyin kolesterol ve kan yağı oranları düzelecektir. Bun edenle 65 yaş üstü bireylerin aşılama takvimleri tamamlandıkça sokağa çıkma yasağının kaldırılmasında fayda vardır. Evdeki beslenme alışkanlıklarımızı da kendimize ve sağlığımıza göre düzenlemeliyiz, yüksek kalorili karbonhidrat gıdalar yerine meyve,  yeşil sebze ve akdeniz diyeti sorunumuzu yüksek oranda çözdüğü gibi vitamin desteği de sağlayacaktır. Evde yapılacak basit egzersizlerin eklemler üzerinde yararlı etkileri vardır. İnsan vücudunun eklemlerinde bulunan ve kayganlığı sağlayan eklem kıkırdağının kan dolaşımı ya yoktur ya çok azdır. Eklem kıkırdağının canlılığı uzun süreli dayanıklılığı ancak hareketle sağlanabilir. Uzun süre hareketsiz kalan eklemler halk arasında kireçlenme olarak tabir edilen bizim artroz dediğimiz hastalığa yol açar. Artrozdan korunmanın birinci koşulu yükü azaltmak yani kilo almamak diğeri de harekettir. Sonuç olarak yaşam harekettir harekette bize konforlu ve uzun bir ömrü sağlayacaktır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com