Ege Ambulans
Daha sağlıklı yaşam için Obezite Cerrahisi30/05/2017

Ekol Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, “Obezite cerrahisi 18-65 yaş aralığında en az 3 yıl obezite problemi yaşayan ve en az iki kez diyet ve egzersize rağmen başarısız olmuş hastalara uygulanır.”

Obezite, besinlerle alınan kalori miktarının harcanan kalori miktarından fazla olması sonucunda sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesidir. Hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren ve yaşam süresini kısaltan, halk arasında aşırı şişmanlık olarak bilinen obezite, çağımızın giderek büyüyen ve yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada 1.6 milyar kişi fazla kilolu ve bunların 400 milyonu da obezdir.

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’i, kadınların yüzde 44’ünde obezite belirlenmiştir. Obezite birçok hastalığa neden olabilir. Bunların arasına diyabet, hipertansiyon, koroner arter, kalp yetmezliği, solunum bozuklukları, insülin direnci, kolesterol, adet düzensizlikleri, kısırlık, doğum zorlukları gibi birçok hastalığı ekleyebiliriz.

OBEZİTE TEDAVİSİ

Obeziteye sebebiyet veren birçok faktör var. Genel olarak obezite yaşam şeklimizin bir sonucudur. Obezite tedavisi nedene yönelik uygulanmalıdır. Obeziteye neden olan metabolik bir neden var ise öncelikle bunun tedavi edilmesi gerekir. Fakat tüm çabalara rağmen uzun süredir morbid obez olan hastaların ancak yüzde 2-4 kadarı kalıcı olarak kilo verebilir. Kalıcı olarak kilo veremeyen grupta ise gastrik balon yerleştirilmesi veya morbid obezite cerrahisi hayat kurtarıcı olarak uygulanmaktadır.

OBEZİTEDE CERRAHİ YÖNTEMLER

Gıda emilimini azaltan ve hem kısıtlayıcı hem de emilimi azaltan ameliyatlar genel olarak bypass ameliyatları olarak adlandırılır. Bu ameliyatlarda ince bağırsağın değişen uzunluktaki kısımları gıda geçişinden ayırılır. Böylece kalori alımının önemli kısmı engellenir. Obezite cerrahisi 18-65 yaş aralığında en az 3 yıl obezite problemi yaşayan ve en az iki kez diyet ve egzersize rağmen başarısız olmuş hastalara uygulanır. Hastalara cerrahi işlem uygulayabilmemiz için, hastanın vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olmalı ya da 35-40 arasında olup yüksek tansiyon, şeker, uyku apnesi gibi obeziteyle beliren hastalıkları olmalı. Amerikan Diyabet Birliği ve Uluslararası Diyabet Federasyonu Tip 2 Diyabet nedeniyle tedavi alan ve tedaviye rağmen kan şekerleri kontrolsüz seyreden ve vücut kitle indeksi 35 kg/m2’den büyük olan hastalarda obezite cerrahisinin her türlü tedaviden üstün olduğunu bildirmektedirler.

MİDE BALONU TEDAVİSİ

Mide balonu tedavisi gittikçe daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bu yöntemle mideye içi boş bir balon yerleştiriliyor sonra bu balon şişiriliyor. Balon 6 ay ile 1 yıl arası bir süre sonra çıkarılıyor. Bu yöntemin vücut kitle indeksi 30-40 kg/m2 olan hastalarda birincil işlem olarak, 50 kg/m2 ve üzerinde olan hastalarda operasyon öncesi hazırlık amacıyla kullanılıyor.

Mide balonu işleminin ortalama 10-15 dakika sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Yaman, “Hastaların işlemden 8-12 saat önce aç kalmaları gerekir. İşlemin daha rahat yapılabilmesi için hastaya sedasyon uygulanır. Öncelikle endoskopi yapılarak yemek borusu, mide ve duodenum değerlendirilir. Sonra endoskopi kontrolü altında balon mide içerisine yerleştirilir. Balon mide içerisinde serumla şişirilir ve işlem tamamlanmış olur. İşlemden sonra hastalar birkaç saat gözlem altında tutulur ve bu sürenin sonunda taburcu edilirler. Taburcu edildikten sonra hastaların doktoruyla iletişimde olması son derece önemlidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com