Ege Ambulans
Damar Tıkanıklıkları Tedavisinde Yaşam Tarzı da Değiştirilmeli05/11/2021

Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici damar hastalığını belirlemede altın standardın koroner anjiyografi olduğunu söyledi. Anjiyografi ile damarlar görüntülendikten sonra kalp damar tıkanıklığı tespit edilen hastalara uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Dr. Hepçivici “ Bu tedavinin yanında hastanın mevcut yaşam şekli de değiştirilmelidir” dedi.

Anjiyografi ile damarlar görüntülendikten sonra kalp damar tıkanıklığı tespit edilen hastalara ilaç tedavisi(medikal tedavi), stent uygulaması veya bypass ameliyatı gibi tedavi yöntemlerin uygulandığını söyleyen Dr. Hepçivici, “ Damar tıkanıklığı (koroner arter hastalığı) malesef kronik bir hastalıktır. Yani stentte takılsa, bypass ta yapılsa damarlar tekrar tıkanabilmektedir. Bizler hastaya stent ya da bypass operasyonu kararı verirken hastanın kişisel faktörlerini( ek hastalıkları, yaşı, kilosu...) anjiyosunda kaç damarının tıkalı olduğunu, damar yapısını, darlığın yapısını, şeker hastalığı olup olmadığını değerlendirerek hasta için en sağlıklı ve o nu tekrar tıkanıklık yaşamadan en uzun süre idame ettirecek tedavi yöntemini bilimsel veriler ışığında seçmeye çalışırız” dedi.

Hastanın hangi tedavi yöntemini istediğinin de önemli olduğunu kaydeden Dr. Hepçivici, “ Hastaya gerekli bilgiler verildikten sonra tedavi yönteminin hasta ile birlikte tartışılıp seçilmesi daha doğrudur. Tedavi sonrası damar açıklığının sürdürülebilmesi için düzenli hekim kontrolü, sigaranın bırakılması, ilaçların düzenli kullanılması, yaşam tarzı değişikliği çok önemlidir. Özellikle hasta kendine en uygun şekilde spor yapmalıdır. Burada iş yine biz  hekimlere düşüyor. Nasıl spor yapacaklarını, hangi aletleri ne kadar kullanacaklarını bir kardiyoloji uzmanı belirlediği takdirde spor yapmalarında her hangi bir sakınca yoktur. Spor merkezlerinde çıkarılan programları hastalar uygulamamalı, mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Spor sadece kondisyon anlamında değil hastanın kilosunu, yağ oranını düzenlemede, tansiyon hastalarının tansiyonu düzenleme de çok faydası var. Tüm bunların yanı sıra hasta  diyetine de özen göstermelidir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com