Ege Ambulans
Depresyon Tedavi Edilebilen Bir Hastalıktır14/10/2020

Özel Ege Şehir Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Berkant Sağır  depresyonun toplumda yaygın olarak görüldüğünü söyledi. Depresyonun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Berkant Sağır depresyona girdiğini hisseden kişilerin ya da son zamanlarda yapmaktan keyif aldığı etkinliklere olan ilgisi azalan kişilerin bir psikiyatri uzmanına başvurmasında yarar var” dedi.

Major Depresyonun, süreğen bir üzüntü ve günlük işlevlerinizi en az iki hafta boyunca yerine getirememe ile beraber normalde yapmaktan keyif aldığınız etkinliklere olan ilginin kaybolması ile tanımlanan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Berkant Sağır, “ Ek olarak, depresyonda olan insanlarda genellikle enerji kaybı, iştah değişikliği, daha az ya da çok uyuma, kaygı, konsantrasyon azalması, kararsızlık, huzursuzluk, değersiz, suçlu ya da umutsuz hissetme, kendine zarar verme veya intihar düşünceleri gibi durumlardan bazıları görülmektedir” dedi.

Kadınlarda Daha Fazla Görülür

Major depresyon, farklı toplumlarda farklı sıklıkla görülmekle birlikte genel toplumda görülme oranı yüzde 3.5-6.5 arasında değiştiğini belirten Dr. Berkant Sağır “ Kadın olma, ergen ve yaşlı olma, düşük sosyoekonomik düzey, yalnız yaşama, aile bireylerinde olması, stresli yaşam olayları yaşama major depresyon gelişimi için belirgin risk faktörleridir.

Tedavi Edilebilir

Depresyon tedavi edilebilirliği yüksek psikiyatrik hastalıklardan olduğunu söyleyen Dr. Sağır, “ Konuşma terapileri veya anti depresan ilaç kullanımı veya bunların bir kombinasyonu ile tedavi edilebilmektedir. Hangi tedavinin uygulanacağında hastalığın şiddeti ve seyri, kişinin bireysel özellikleri önemli yer tutmaktadır. Depresyon tedavi edilmediği taktirde; günlük işlevlerde belirgin bozulma, bilişsel işlevlerde etkilenme, sosyal izolasyon, intihar girişimi şeklinde sonuçlara yol açabilmektedir” dedi.

Depresyondan korunmak için; Kısa bir yürüyüş bile olsa düzenli olarak egzersiz yapıma, düzenli yeme ve uyku davranışları geliştirme, aile ve arkadaşlarla olan ilişkileri koruma ve sürdürme, yapmaktan keyif duyduğumuz aktiviteleri sıklaştırma şeklinde davranışlarda bulunabiliriz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com