Ege Ambulans
''Detoks'' Hakkında Bilinmesi Gereken Doğrular25/02/2020

''Detoks Diyeti'' veya ''Arınma'' Nedir?

Vücudu zararlı toksinlerden arındıran ve kilo kaybını destekleyen; çok düşük kalorili beslenme ya da sadece meyve ve sebze veya bunların sularını tüketme gibi çeşitleri olan bir diyet türüdür. Hızlı kilo verimini ve vücuttaki toksinlerin temizlenmesine yönelik uygulanan bu diyet türlerinin vücuda yararı olmadığı gibi, uzun süreli uygulanması halinde yüksek miktarda sıvı kaybına sebebiyet vermekte, elektrolit dengelerini alt üst ederek gastrointestinal  problemler, baş ağrısı, yorgunluk, ciddi kas kayıpları, böbrek fonksiyonlarında bozulma, hipoglisemi atağı ve daha birçok komplikasyon oluşabilmektedir.

Peki Detoks Diyetler Metabolizmayı Hızlandırır Mı?

Hayır. Aksine, metabolizmanın yavaşlamasına sebebiyet  verirler. Detoks ile birlikte çok az kalori alan bünye, enerji harcayabilmek adına yeterli derecede karbonhidrat olmadığından vücuttaki proteini kullanmaktadır. Bu sebeple ciddi kas kaybı olduğu gibi metabolizma da yavaşlar. Metabolizmayı hızlandıran tek şey vücuttaki kas yoğunluğudur ve kas her zaman yağdan ağır gelir. Aslında detoks ile birlikte hızlı bir şekilde kilo verdim diye sevinirken oysa ki vücutta önemli bir kas kaybı oluşmaktadır. Daha sonrasında normal yemek yemeye başladığınızda metabolizma yavaşladığı için son sürat tekrar kilo alırsınız. Bu gibi çok düşük kalorili diyetler uygulandıktan sonra kaybedilen ağırlığın aynısı veya daha fazla kazanmaya da ''Yo-yo Sendromu'' denmektedir. Çok düşük kalorili diyetler kısa sürede ağırlık kaybına neden olur fakat hızlı şekilde kaybedilen ağırlığı korumak, neredeyse imkansızdır. Sürekli tekrarlanan detoks diyetler, ağırlık kazanımına sebebiyet vermekte olup, tekrardan kilo kaybını zorlaştırmaktadır.

Yapılan çalışmalar; güvenilir ağırlık kaybının haftada 0.5-1 kg olduğunu göstermekte, haftada 2 kg'dan fazla ve hızlı kaybedilen ağırlığın yeniden kazanılma olasılığının çok yüksek olduğu belirtilmektedir.

Vücudunuzu aralıklı olarak ''arındırma''ya çalışmak yerine, yeterli beslenerek ve dengeyi koruyarak ''gerçek detoks'' etkisi ile amaca ulaşılabilmektedir.

Gerçek Detoks Nedir?

- Kalori alımınızı ve kalori harcamanızı dengeli yaparak,

- Her besin grubundan tüketerek ve tek çeşit beslenmeden uzak durarak,

- Mevsim sebze ve meyvelerine öğünlerinizde yer vererek,

- Tam tahıl ve kurubaklagil tüketimine özen göstererek,

- Rafine şeker ve bundan yapılan besinleri ve tuz tüketimini sınırlayarak,

- Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan SU'yu yeterli tüketerek vücudunuzu toksinlerden arındırmış olursunuz. Her bireyin su ihtiyacı farklı olmakla birlikte, pratik yöntem olan kilogram başına 0.35 mL'den yararlanarak kişinin su ihtiyacı hesaplanabilmektedir. Yani 70 kg ağırlığında olan bir bireyin, günlük su ihtiyacı 2.4 L'dir. Siz de bu yöntemi kullanarak günlük ihtiyacınız olan su miktarını hesaplayabilirsiniz.

Unutmayın, yeterli ve dengeli beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli yapılan fiziksel aktivite gerçek detokstur. Yanlış yapılan detoks diyetler vücutta kalıcı hasarlara sebep olabilmektedir. Yapılan çalışmaların sonuçları da göstermektedir ki; kilo kaybı için bir MUCİZE ve MUCİZEVİ BESİN YOKTUR. Diyetisyen/Beslenme Uzmanları tarafından bireye özgü hazırlanan bireyin var olan/olmayan hastalığına, beslenme alışkanlıklarına, yaşam tarzına, fiziksel aktivite düzeyine göre ve besin öğeleri bakımından yeterli beslenme programları en sağlıklı ve ideal yoldur.

 

                                                                                                                                                                                                                                  Diyetisyen Kardelen İNAN

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com