Ege Ambulans
“Disleksi Bir Öğrenme Bozukluğudur”02/08/2017

Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Özlem Özcan öğrenme bozukluklarının,  zihinsel gelişim devam ettiği halde okuma, yazma, imla, aritmetik ve diğer akademik işlevlerde ortaya çıkan problemleri tanımlamaya yönelik bir başlık olduğunu belirterek öğrenme bozukluklarının zekâ geriliği ile ilgisinin olmadığını kaydetti.

Yüzde 2-10 arasında görülür

Disleksinin, çocuğun kronolojik yaşı, zekâ düzeyi ve aldığı eğitim düzeyi göz önünde bulundurulduğunda, okuma becerisinin beklenenin altında olması durumu olduğunu söyleyen Dr. Özlem Özcan, “ Disleksi her toplumda yüzde 2 ila 10 arasında ve özellikle ilkokul 1. sınıf düzeyinde yüzde 4-5 oranında görülür. Kız çocuklarında daha fazla ortaya çıkmaktadır. Disleksiye coğu zaman disgrafi adı verilen yazma bozukluğu ve diskalkuli adı verilen aritmetik bozukluğu da eşlik eder. Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD) olan çocukların bir çoğunda disleksi ve diğer öğrenme bozukluklarına sık rastlanır.” dedi.

Erken Tanı Önemli

Disleksi tanısı alan bireylerin zeka düzeyinin çoğu zaman normal ya da normalin üstünde olabildiğine dikkati çeken Dr. Özlem Özcan, “ Bu nedenle tanı konma yaşı genellikle ilkokul 1.sınıf veya 2. sınıf civarındadır. Ancak ilkokul öncesi dönemde de bazı dikkat çekici özellikler ile anlaşılabilir. Çocuğun gelişiminde farklı olduğu düşünülen bir durum ortaya çıkar veya sözü geçen özellikler izlenirse mutlaka bir çocuk psikiyatristi hekimine başvurulmalıdır. Erken tanı ve uygun terapilerle yüzde 50-60’ından fazlasında büyük ölçüde düzelme görülmektedir. Kliniğimizde özel olarak bu sorunla ilgilenmekteyiz. Bireye özgü tedavi protokolleri oluşturup, çözüm odaklı terapiler uygulamaktayız. Avrupa’daki enstitülerden getirttiğimiz özel yazılımlarla ve özel gelişim psikologlarımız bu protokolleri sürdürmektedir. ”

Disleksisi olan bireylerde görülen özellikler:

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com