Ege Ambulans
DİSLEKSİ’DE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR10/05/2021

Disleksi hakkında bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Dr. Olcay Karaca, “ Disleksi tüm dünya insanlarının ortalama onda birini etkileyen bir problemdir ve öğrenme alanında yaşanan zorluk, sıklıkla da  okuma güçlüğü olarak karşımıza çıkmaktadır. Disleksi nörogelişimsel bir farklılıktır ve öğrencilerin okuma ve aritmetik öğrenmede zorlanmasına, akademik olarak geride kalmalarına yol açmaktadır” dedi

Nörobilim alanında disleksinin nedenlerini açıklamaya yönelik birçok çalışma yapıldığını ifade eden Dr. Olcay Karaca, “ Disleksinin nedenlerinin ortaya konması, sorunun çözümüne de önemli katkılar sunacaktır. Yapılan araştırmalar, disleksinin nöronal plastisitede yetersizlik nedeni ile ortaya çıktığını ileri sürmektedir. Beynimiz okuma gibi kültürel becerileri, nöronlar arasında yeni bağlantılar kurarak öğrenir. Beynimizin yeni durumlara adapta olma, yeni şeyleri öğrenme becerisi nöroplastisite olarak adlandırılan özelliğe bağlıdır. Dislekside nöranal adaptasyon süreçleri yavaş çalışır ve okuma gibi sonradan edinilen bazı becerilerin kazanılmasında güçlükler yaşanır” diye konuştu.

Nöronal plastiste geliştirilmeli

Nöronal plastitenin yeterince gelişmemesinin temel sorun olduğunu kaydeden Dr. Karaca, “ Bununla birlikte, görsel ve işitsel algı problemleri, bellek, dikkat gibi öğrenmeyi sağlayan işlevlerde de problemler vardır. Dislekside yapılması gereken şey, yaşanılan güçlüğü aşmaya yönelik eğitim programlarının uygulanmasıdır. Başta nöronal adaptasyon yeteneği olmak üzere; dikkat, bellek, görsel ve işitsel algı becerilerinin geliştirmesine yönelik programlar kullanılmalıdır. Bu programlarda esas olan, doğru egzersizlerin düzenli olarak uygulanmasıdır. Düzenli yapılan çalışmalar başarıyı getirecektir.

Başarılı Sonuçlar

Öğrenciyi yormadan ve bıktırmadan, her gün yapılacak küçük alıştırmaların planlanması gerektiğini söyleyen Dr. Olcay Karaca, “  Bu yolla edinilen becerilerin kalıcı olması sağlanır. Programlar öğrencinin severek yapacağı, ilgisini çekecek uygulamalardan oluşmalıdır. Seçilecek materyaller önemlidir. Materyaller karışık olmamalı, görsel olarak ilgi çekici olmalıdır. Ülkemizde bu amaçla kullanılabilecek oldukça çok sayıda basılı materyal vardır. Disleksinin çözümüne yönelik eğitim veren eğitimciler konusunda da ülke olarak oldukça şanslıyız. Bu alanda çalışan eğitimcilerimizin sayısı ve kalitesi her geçen gün artmaktadır.

Disleksisi olan çocuklarımızın eğitiminde, görsel ve işitsel olarak zenginleştirilmiş, oyunlaştırılmış uygulamaların kullanılması başarılı sonuçlar vermektedir. Böyle programlar, çocukların ilgisini çekmekte, sıkılmadan çalışmalarını sağlamaktadır. Dünyada bu amaçla geliştirilmiş birçok bilgisayar destekli uygulama mevcuttur. Çoğunlukla online olarak da kullanılabilen bilgisayar destekli uygulamaların kullanılmasının disleksinin düzelmesinde çok etkili oldukları bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir (Timms J, Universty of Amsterdam, Torgesen JK Florida State Universty).

Dr. Olcay Karaca, “ Ülkemizde Nörobilim, psikiyatri ve eğitim bilimleri alanlarında uzmanlar tarafından Türkçe olarak hazırlanmış uygulamalar vardır ve disleksi ve öğrenme güçlüğü olan çocuklarımızın eğitiminde kullanılmaktadır. Nörobilim ve eğitim bilimlerinin ortak çalışmaları ile geliştirilecek bilgisayar destekli eğitim programları, gelecekte disleksinin aşılmasında çok daha etkili ve yoğun olarak kullanılacaktır” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com