Ege Ambulans
Diyabet Kronik Bir Hastalıktır06/12/2018

Medical Park İzmir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği'nden Uzm. Dr. Ali Saklamaz, “Diyabet pankreasın yeterince insülin üretemediği veya vücudun, üretilmiş insülini etkili şekilde kullanamadığı durumlarda oluşan kronik bir hastalıktır. Bu durumda, kan şeker düzeyi artar, başta kan damarları ve sinirler olmak üzere hemen hemen tüm sistemler ciddi zarar görür” dedi.

Kilo kaybı ve ağız kuruluğu varsa dikkat

Diyabet hastalığının tanısını konusunda detaylı bilgiler veren Saklamaz, “Çok su içme, idrara çıkma, kilo kaybı, ağız kuruluğu, el ve ayaklarda uyuşma, yanma, sık acıkma, bulanık görme diyabet belirtileridir. Ailesinde obez, gebelikte 4.5 kg. bebek doğurma hikayesi, düşük ve ölü doğum öyküsü olanlarda da diyabet hastalığı tanısı konur. Ayrıca açlık tokluk kan şekeri veya şeker yükleme testleri sonuçlarında açlık kan şekeri 126 mg. ve iki saat veya tokluk 200 mg. ise diyabet tanısı konur” dedi.

İnsülin kullanan diyabet hastalarının evde mutlaka her gün kan şekeri kontrolü yapmaları gerektiğini söyleyen Saklamaz, “Sabah aç, sabah tok, öğle tok, akşam tok olacak şekilde bakılması uygundur. İnsülin dışında diyet ve hap kullanan hastalar, haftada bir gün açlık ve tokluk kan şekeri bakmaları uygun olur.” dedi.

Öte yandan diyabet hastalığının tedavisi hakkında açıklama yapan Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği'nden Uzm. Dr. Pınar Alarslan, “Diyabet hastalarında sağlıklı beslenme çok önemlidir. Yenilen besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin, vücudun ihtiyacından fazla tüketilmesi kan şekeri seviyelerini yükseltir. Kan şekeri kontrolünün sağlanmasında diyabetli bireye özgü beslenme tedavisinin verilmesi önemlidir. 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenme diyabet hastalarına önerilir. Diğer yandan egzersiz, vücudumuzun glikozu etkili bir şekilde kullanmasını ve kan şekeri kontrolünü sağlar. İlaç ve insülin tedavisi ise diyet ve egzersizle kan şekeri kontrol edilemediği zaman başlanır. İnsülin tedavisi bilinenin aksine bağışıklık yapmaz.” 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com