Ege Ambulans
Diyette Yapılan Hatalar26/10/2017

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nde göreve başlayan Diyetisyen Ömer Yurdalan, “ diyetler sizin almanız gereken enerjiye göre hesaplanır ve belli aralıklarla beslenmeniz metabolizmanızı hızlandırır. Daha az besin tüketirseniz kastan kayıp enerji azlığına bağlık sağlık sorunları metabolize dengesizliği le karşılaşabilirsiniz.” Dedi. Diyetisyen Yurdalan diyette yapılan sık hatalar hakkında bilgiler verdi.

O Meyve Yasak Değil Dalından Kopar Al

Haftada bir iki kez sütlü tatlı tüketin. Bunları yoğun iş temposu ya da yürüşlerden önce tercih ederseniz daha iyi olur. Diyabetik hastalara patates pirinç hiç tüketmeyin denilir. Ancak uzman denetiminde belli miktarlar tüketilebilir.” Dedi.

KARBONHİDRATIN ÖNEMİ

Diyette karbonhidratın önemine değinen Yurdalan, “ Karbonhidrat bir numaralı enerji kaynağıdır. Karbonhidrat almayarak daha fazla kilo verirsiniz fakat çoğu kastan gider. Kilolarınızın karbonhidratlar  40-50 gramın altına düştüğünde kanda keton cisimciklerinin artmasına neden olmaktadır. Kanda daha az bulunan ketonlar artarsa hastalıklarda artar.” Diyete başlandığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri tamamen kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı glikojen deposu ve kandaki şeker bitince  kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur.

Sporda Yapılan Hatalar Ve Sporcu Beslenmesi Hataları

Yağ yakımı 30 dakika bisiklet,  30 dakika koşu ile olmaz. Yağ yakımının zamanı vardır. İyi bir spor en fazla 1 saat 20 dakika sürmelidir. Oksijensiz solunuma girmeden sporunuzu bitirin yoksa hiç bir fayda göremezsiniz. Spora aç gitmeyin. Spordan önce ara öğün yiyerek de spora gitmeyin. İyi bir karbonhidrat ve protein alıp spora öyle gidin. Spordan çıktıktan sonra 1.30 dk içinde en geç tekrardan vücuda protein karbonhidrat almanız gerekir. Yoksa yaptığınız spor size kastan kaybetmenize yol açacaktır. Tek düze beslenmeyin. Her besinin biyoyararlığı farklıdır. Mutlaka bitkisel protein de tüketin. Kırmızı et, balık, tavuk çeşitli proteinler tüketin. Beslenme uzmanı olarak meslektaşlarımın önerdiği 30 dakikalık yürüyüşler kalbinize yararlıdır. Gerçekten yağ yakma zamanlamanız çok iyi olmalı ve gerçek spor yapmalısınız”   

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com