Ege Ambulans
Diz Kireçlenmelerinde Eksozom Tedavisi: Yeni Nesil Hücresel Yaklaşım01/07/2025

Diz kireçlenmesinin (osteoartrit), eklem kıkırdağının zamanla aşınması ve bozulmasıyla ortaya çıkan; ağrı, hareket kısıtlılığı ve yaşam kalitesinde düşüşe yol açan yaygın bir rahatsızlık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ömer Dikici, “Geleneksel tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, fizik tedavi uygulamaları, enjeksiyonlar ve ileri durumlarda cerrahi müdahaleler yer alırken, son yıllarda rejeneratif tıp alanındaki gelişmeler yeni umutlar sunmaktadır. Bu yeni yaklaşımlardan biri de eksozom tedavisidir” diyerek diz kireçlenmelerinde de kullanılan eksozom tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Eksozom Nedir?

Eksozomların hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan nano boyutlu veziküller olduğunu ifade eden Dr. Dikici, “Özellikle kök hücreler tarafından salgılanan bu küçük parçacıklar; proteinler, büyüme faktörleri, mRNA ve mikroRNA gibi biyolojik olarak aktif moleküller içerir. Bu içerik sayesinde eksozomlar, hasarlı dokuların onarımını teşvik eden biyokimyasal sinyaller taşır” dedi.

Ayrıca Dr. Dikici, tedavide kullanılan eksozomların GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarına sahip laboratuvarlarda üretildiğini belirterek, “Eksozomlar genellikle yenidoğan bebeklerin göbek kordonu çevresinde bulunan Wharton jölesinden izole edilen mezenkimal kök hücrelerden (MKH) elde edilir. Wharton jölesi, MKH açısından son derece zengin bir kaynaktır ve bu hücrelerin yüksek yenileyici potansiyeli sayesinde elde edilen eksozomlar, doku onarımında oldukça etkilidir” ifadelerini kullandı.

Diz Kireçlenmesinde Eksozomların Rolü

Diz kireçlenmesinde eksozom tedavisinin amacının eklem kıkırdağının yenilenmesini desteklemek, iltihabı azaltmak ve hastanın ağrı ile hareket kısıtlılığını hafifletmek olduğunu belirten Dr. Dikici, “Eksozomlar, doğrudan diz eklemine enjekte edilerek uygulanır. Bu sayede; inflamasyonu azaltıcı etkiler gösterir. Kıkırdak hücrelerinin çoğalmasını ve farklılaşmasını teşvik eder. Eklem sıvısının kalitesini artırarak eklem hareketlerini kolaylaştırır. Ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini yükseltir” diye konuştu.

Diz kireçlenmesinde eksozom tedavisinin avantajları hakkında Dr. Dikici şu bilgileri verdi: “Hücre içermediği için bağışıklık tepkisi riski düşüktür. Minimal invaziv bir yöntemdir,yani ameliyat gerektirmez. İyileşme süreci hızlıdır ve günlük yaşama çabuk dönüş sağlar. Tekrarlanabilir ve diğer tedavilerle kombine edilebilir.”

Uygulama Süreci ve Sonrası

Eksozom tedavisinin ayaktan poliklinik koşullarında enjeksiyon yoluyla uygulanan bir yöntem olduğunu belirten Dr. Dikici, “Uygulama sonrasında hafif bir şişlik veya hassasiyet görülebilir ancak ciddi yan etkiler nadirdir. Unutulmamalıdır ki bu tedavilerin güvenli ve etkili olabilmesi için uygun hasta seçiminin önemli olduğu kadar uzman hekim tarafından uygulanması da oldukça önemlidir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com