Ege Ambulans
DOĞRU BESLENİYOR MUYUZ? 09/05/2019

Sağlık Bakanlığı İzmir Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü işbirliği ile ‘’Doğru Besleniyor muyuz? Popüler Diyetler, Ramazan da Beslenme” konularının yer aldığı eğitim düzenlendi.

Konferans Salonunda yapılan eğitime Hastane Yönetimi başta olmak üzere, yeni açılan Obezite merkezine devam eden danışanlar, hastane çalışanları ve  hastane dışından da çok sayıda kişi  katıldı.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü başkanı Doç. Dr. Reci Meseri ‘’Sağlıklı beslenme ‘’ başlıklı  sunumunda  kavramlar, yeterli ve dengeli beslenme, besin öğeleri, besin grupları şişmanlık sıklığı ve  nedenleri ve son olarak  beslenme önerilerinden bahsetti. Meseri ‘’Sağlıklı beslenme önerisi olarak; beden ağırlığına dikkat edilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, güneş ışığından yararlanılmalı, çeşitli besinler tüketilmeli örneğin; ara öğün yapılarak, her öğünde taze sebze meyve tüketilmeli, her gün süt ve ürünlerinden  tüketilmeli, posalı yiyecek alımı yapılmalı, yağ alımı yapılırken dikkat edilmeli, hazır besin alırken mutlaka etiketi okunmalı, besin hazırlarken ve pişirirken sağlıklı bir şekilde olmasına dikkat etmeliyiz.’’dedi.

Eğitimin ikinci sunumunu gerçekleştiren yine Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Özge Küçükerdönmez ise ‘’Popüler Diyetler’’ başlıklı  sunumunda  obeziteye neden olan yeme davranışlarından, farklı diyet türlerinden ;saadet devri diyeti, vücut tipine göre diyet, lahana diyeti, çok düşük kalorili diyet, ketojenik diyet, Atkins diyeti, yüksek proteinli diyetler, Karatay diyeti, taş devri diyeti, South Beach Diyeti, Zone diyeti, Düşük yağlı diyetler, tek tip besin diyeti, kan grubu diyeti gibi  bahsetti ve Ramazan da Beslenme konusu ile sunumunu bitirdi. Küçükerdönmez ‘’Diyet kişiye özeldir, Hatalı zayıflama programlarının hemen hemen hepsi düşük enerji içermektedir. Bu programlarla doğal olarak hızlı bir vücut ağırlığı kaybı oluşacaktır. Hızlı ağırlık kaybetmek birey için çok cazip olacaktır. Önemli olan ağırlık kaybetmekten çok ağırlığın korunmasıdır. Amaç mümkün olduğu kadar yüksek enerji alımı ile maksimum ağırlık kaybını sağlayıp, o noktada ağırlığın kontrol altında tutulmasıdır. Popüler diyetlerdeki besinsel yetersizliklerin bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçektir. Tıbbi Beslenme tedavisinde amaç;

-         Bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite durumuna, yaşam şekline ve fizyolojik durumuna uygun besin ögesi gereksinimlerini yeterli ve dengeli bir şekilde sağlamak,

-         Yanlış beslenme alışkanlıkları yerine doğru ve kalıcı beslenme alışkanlıkları kazandırmak,

-         Vücut ağırlığını hedeflenen düzeye indirmek: bu düzey kişinin olması gereken ideal ağırlığı veya ideal ağırlığın üzerinde bir ağırlık olabilir,

-         Vücut ağırlığı hedeflenen düzeye geldiğinde tekrar ağırlık artışını engellemek ve sürekli istenen düzeyde tutmaktır. ‘’ diyerek konuşmasını bitirdi.

 Programın sonunda Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Esra Duğral tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi yapıldı. Hatıra fotoğrafı çekilmesi ile eğitim sona erdi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com