Ege Ambulans
Doğum sancısında.... 31/01/2018

Özel Ege Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uzm. Dr. Serhat Gündoğan, şiddetli olan doğum sancısıyla ilgili artık epidural anestezi ile doğum gerçekleştiğini açıkladı.

Her annenin yaşamındaki en güzel deneyimlerden biri olan doğum süreci, aynı zamanda çekilecek doğum sancılarının korkusunu da içinde barındırır ve doğum sancıları pek çok kadın tarafından yaşamlarındaki şiddetli ağrı olarak tanımlanmaktadır.

''Normal Doğumda Altın Standart: Epidural Analjezidir''

Prenses doğum, doğumdan korkan anne adaylarına büyük kolaylık sağladığını söyleyen Uzm. Dr. Serhat Gündoğan, Özel Ege Şehir Hastanesi'nde bu yöntemin sık kullanıldığını ve hastaların çok memnun olduğunu dile getirerek, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi:

''Halk arasında prenses doğum olarak bilinen epidural analjezi ile doğum, günümüzde oldukça yaygınlaşmaktadır. Bel hizasına yerleştirilen milimetrik bir tüp olan kateterden uygulanan bir ilaçla, vücudun alt yarısından gelen ağrı sinyallerinin iletimi geçici olarak durur ve ağrılı uyarının çıktığı bölgede ağrı duyulmaz. Burada seçilen doz sadece rahim kasılmaları sırasındaki ağrıyı azaltacak, ancak rahim kasılmalarını azaltmayarak doğumun normal seyrini etkilemeyecek şekilde ayarlanır. Bu yöntemde sadece ağrı iletimi bloke olur, dokunma duyusu ve hareket kısıtlanmaz. Anne adayı uygulamadan sonra doğum süreci içerisinde kalkıp oda  içinde yürüyebilir, her türlü ihtiyacını görebilir. Rahim kaslarının kasılması ve doğum eylemine anne adayının aktif katılımı etkilenmez. Normal doğum için çok tercih edilen, etkili, güvenli ve sık kullanılan yöntem Epidural tekniğidir.'

''Analjezi ve Anestezi birbirinden farklıdır '

Burada önemli olan analjezi ve anestezi kavramlarını birbirinden iyi ayırmaktır. Analjezi ağrısızlık, anestezi ise duyusuzluk demektir. Normal doğum sırasında bel bölgesinden epidural yolla sağlanan analjezi, yani ağrının azaltılması  yeterli olurken, sezaryen ile doğum sırasında epidural anestezi uygulamak gerekir. İşlem yönünden her iki uygulama da aynıdır, fark sadece verilen ilaç dozlarındadır. Epidural teknik, çok ince bir kateter yardımıyla belden epidural saha adı verilen bölgeye girilmesi ve buraya lokal anestezik maddeler verilmesi şeklinde uygulanır. Epidural kateter takılması işlemi hastalar açısından kolay ve rahat bir uygulamadır. Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık yüzde 60-70 incelip, açıklığı 4 cm'e ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeğe başlayınca uygulanır. Daha önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir. Geç kalındığında ise hem anne gereksiz arı çekmiş olur hem de ağrılar daha sık geleceğinden anne adayı işlem süresince hareketsiz kalamaz ve epidural uygulaması zorlaşabilir. Başarılı bir epidural uygulama için annenin hekimi ile iyi bir uyum içinde olması, uygun pozisyonu alabilmesi esastır. Normal doğumda, kateter yerleştirilip ilaç verildikten yaklaşık 15 dakika sonra anne adayı kasılmaları hissetmesine rağmen ağrı duymamaya başlar. Doğum uzadığında veya ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ise ek dozlar verilebilir. Sırta yerleştirilen bu kateter hastanın istemine bağlı olarak ya doğumdan hemen sonra veya 24-48 saat içinde çekilir. Epidural anestezi hem vajinal hem de sezaryen ile doğumların konforlu geçmesini sağlayan ve modern tıpta yeri olan bir yaklaşımdır. Her anne adayı bu uygulamadan yararlanması için teşvik edilmelidir.

Epidural aneljezi ‘nin Avantajları Nelerdir?

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com