Ege Ambulans
Doğum Sonrası Estetik Ameliyatlar28/12/2017

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aslı Can gebeliğin kadın vücudunda, özellikle normalden daha fazla kiloların alınması halinde ciddi değişikliklere neden olabilen bir süreç olduğunu belirterek, “ Meme, karın ve bel çevresi en çok değişiklikleri gördüğümüz bölgelerdir” dedi.

Uygun Zaman

Merak edilen sorulardan birinin doğum sonrası ne zaman estetik ameliyatların planlanabileceği olduğunu belirten Op. Dr. Aslı Can, “ estetik operasyonlar için uygun zaman son gebeliğin emzirme sürecinin de bitiminden 3 ay sonrası olmalıdır. Bununla birlikte bu süreçte annenin  kilolarının verilmiş ve ideale yakın bir kiloda olup olmadığı değerlendirilmelidir. Hasta kilolu iken estetik ameliyatları planlamak doğru olmayacaktır. Normalin üzerinde kilolu iken meme ya da karın bölgesinde yapılan estetik ameliyatlar, istediğimiz sonuçları almamızı engelleyeceği gibi, sonrasında kilo verilmesi durumunda da gevşeme yada sarkmalara neden olabileceğinden, yeni ameliyat gereksinimleri oluşabilecektir.” dedi.

Yeniden Hamile Kalınabilir mi?

“Diğer sık sorulardan biri de estetik ameliyatlar sonrası yeniden hamile kalınıp kalınamayacağıdır”  diyen Op. Dr. Aslı Can, “ Karın bölgesinde yapılan estetik ameliyatlar yeniden gebelik için engel değildir. En erken 6 ay olmak üzere sonrasında yeni bir gebelik planlanabilir. Ancak burada vurgulanması gereken konu, yeni bir hamileliğin meme ya da karın bölgesinde kilo alımına ve genişlemeye bağlı yeniden değişiklikler oluşturabileceğıdır. Bu nedenle meme ve karın bölgesinde yapılacak estetik cerrahilerin tüm gebelik planları bitiminden sonra planlanması doğru yaklaşım olacaktır. Böylece yapılan ameliyatların sonuçları kalıcı olacak hastanın yeni bir ameliyat gerekliliği oluşmayacaktır.” dedi.

Karın bölgesindeki estetik operasyonlar öncesi öncelikle hastanın karın dokusunun cilt kalitesinin değerlendirildiğini belirten Op. Dr. Aslı Can, “ Sıkı ve sarkmamış bir cilt dokusu mevcutsa hasta karın ve bel çevresinde sadece yağ alma (liposakşın) ameliyatlarından fayda görebilir. Ancak gevşek, çatlak oluşmuş sarkık bir karın cildi olması durumunda, karın germe ameliyatları gerekli olacaktır.  Meme dokusu gebelik sonrası bazen sadece küçülür, böyle bir durumda sadece meme büyütme ameliyatı yani meme protezi ameliyatı yeterli olacaktır. Bazı gebelerde sadece sarkıklık oluşabilir böyle bir durumda hastanın meme dokusu yeterli ise sadece meme dikleştirme ameliyatları yeterli olacaktır. Ancak hem meme volümünde azalma hem de sarkıklık söz konusu ise meme dikleştirme ile birlikte meme protezi ameliyatları planlanabilir.” dedi.

Op. Dr. Aslı Can, “ Özellikle normal doğum sonrası genital bölgede oluşan sarkmalar, gevşemeler ya da diğer değişikliklere yönelik de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile birlikte planlanan estetik girişimler uygulanabilir. Tüm bu estetik ameliyatlar sonrasında yeniden gebelik öncesi görünüme kavuşulabileceği gebeliğin anne vücudunda oluşturduğu değişikliklerin kalıcı olmadığı bilinmelidir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com