Ege Ambulans
Dolaşım Sistemi Hastalıklarına Bağlı Ölümler İlimizde De İlk Sırada30/05/2017

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı verilerine göre Ülkemizde ve İzmir’de sık ölüm sebebi dolaşım sistemi hastalıklarını saptadı. Ülke genelinde 408 bin 782 ölümün 162 bin 876’sının (yüzde 39.8’i), İzmir’de ise 25 bin 358 ölümün 9 bin 862’sinin (Yüzde 38’2’si) sebebi dolaşım sitemi hastalıklarından kaynaklanıyor. .

Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Oktay Tarhan “Günümüzde bozulmuş şeker metabolizması, Tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, kanda yağ yüksekliği, gövde obezitesi için basitçe alabileceğimiz tedbirler, bu hastalıkları ve buna bağlı ölümleri azaltacaktır.” dedi.

“Kalp damar hastalıkları ve inme dahil, damar hastalıkları ölüm sebeplerinin başında olduğu düşünülürse, bu hastaların tedavileri, rehabilitasyonuyla beraber koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini de gündemde tutmamız gerekmektedir.” diyen Prof. Dr. Tarhan, “ Günümüz insanı az hareket etmektedir. Hareketli yaşamı ve düzenli egzersizi yaşam felsefesi haline getirmek önemlidir. Bu felsefeyi, kişi kendine özel, hastalıkları varsa, hekimleri ile beraber planlayarak yaşama geçirmelidir.” ifadelerinde bulundu.

Beslenme Alışkanlıkları Değişmeli

Beslenme konusunda önerebilecek noktalara da değinen Prof. Dr. Tarhan, “ beslenme programları kişiye özel, bireyselleştirilmiş olmalıdır. Fakat hızlı yeme alışkanlığını terk etmek,  abur cubur denilen  gıdalardan ve tuzdan mümkün olduğu kadar uzak durmak, beslenmenin ortak paydası olmalıdır. Tabi ki hekimlerin uygun tedavileri ihmal edilmemelidir.  Bazen genelde söylediğimiz önerileri, ağır kalp hastalığı vb sorunu olan hastalar yanlış anlayarak tedavileri ihmal edebiliyor. Bu konuda aşırı ihtimam gösterilmesi çok uygun olacaktır.”

Prof. Dr. Oktay Tarhan, “ Bu verileri değerlendirerek, gerek devletimizin, gerekse insanlarımızın, önümüzdeki on yılda önemli stratejiler geliştireceğini düşünüyorum. Ümit  ediyorum ki yeme alışkanlıklarımız, yediklerimiz değişecek. Daha çok hareket yapacağımız hayat tazına geçeceğiz. Bunlara ait tedbirler alacağız. Bu konuda atılan adımların(Bisikletli Yaşam, yürüme yolları ) artarak sürmesini umut ediyorum.” Dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com