Ege Ambulans
Dünya Standartlarında Kan Merkezi03/06/2017

Türk Kızılay’ı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü JCİ, BSİ, DACH ve TÜV sağlık belgeleri ile Dünya standartlarında hizmet veriyor. Ege Bölge Kan Merkezi sorumluluk sahasındaki 6 ilde (İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Muğla) 7 Kan Bağışı Merkezi ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, “ Merkezi’mizde 2016 yılında 345 bin 435 ünite kan bağışı topladığını söyledi. “Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır” diyen Dr. Gök, vatandaşları düzenli olarak kan bağışında bulunmaya davet etti.

Türk Kızılayı’nın güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefleyen “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı”nın, Sağlık Bakanlığı adına ve gözetiminde, 2005 yılından günümüze, başarı ile yürüttüğünü belirten Dr. Gök, “ Bu programın amacı, Türkiye’nin kan ihtiyacı olan 2 milyon 750 bin ünite kanın “Gönüllü, Bilinçli Ve Düzenli Kan Bağışçılarından” elde edilmesidir. Türk Kızılayı Güvenli Kan Temini Programı kapsamında 2016 yılında 2.141.765 ünite kan bağışı toplamıştır.” dedi.

Yeterli Kan Bağışı Toplanamıyor

Sorumluluk sahasında kan kullanan hastanelerin bünyesinde toplam 134 transfüzyon merkezi bulunduğunu belirten Dr. Gök, “ 132 transfüzyon merkezinin kan ihtiyacının tümü tarafımızca karşılanmaktadır. Bölgemizde her kan grubundan yeterli kan stokunun olması ve 365 gün kan ihtiyacının karşılanabilmesi için yıllık 400 bin ünite kan bağışına ihtiyaç vardır. Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi 2016 yılında 345 bin 435 ünite kan bağışı toplamıştır. Yeterli kan bağışının toplanamaması nedeniyle, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin kan ihtiyacının tamamı tarafımızca karşılanamamaktadır. Bu hastanelerde tedavi gören hasta ve hasta yakınları halen kan aramaya devam etmektedir. Bu kapsamda düzenli kan bağışı temini için müdürlüğümüz 2016 yılı içerisinde bölgemizde 1 milyon 370 bin kişiye ulaşarak eğitim vermiştir. ” Dedi.

Dünya Standartlarındayız

Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğünün tüm dünyada sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen Amerikan Sağlık Kalite Belgesi JCI, İngiltere Sağlık Kalite Belgesi BSİ, Almanya Sağlık Kalite Belgesi DACH ve Türkiye Sağlık Kalite Belgesi TÜV belgelerini aldığını belirten Dr. Gökay Gök, “  Amacımız, bölgemizin kan ihtiyacının tamamını karşılamak, acil durumlarda dahi sürdürülebilir ve yeterli kan stokunu oluşturmak, bölgemizde ki tüm hasta ve hasta yakınlarımızın mağduriyetlerini tamamen sonlandırmak, toplumumuzda, kan bağışı konusunda bilinç ve farkındalık yaratarak, ihtiyaç olan kanın tümünü, bilinçli düzenli ve gönüllü bağışçılarımızın bağışladıkları güvenli kanlar ile karşılamaktır. ”dedi.

TROMBOSİT AFEREZİ

Trombositin kanamayı durdurma ve önleme amaçlı kullanılabildiği gibi ameliyatlarda ve özellikle kanser hastalarının tedavisinde de kullanıldığını belirten Dr. Gökay Gök, “ Kan bağışçısından tam kanın alınarak bileşenlerine ayrılması ve trombosit hücresi alındıktan sonra kanın kalan kısmının geri verilmesi işlemine trombosit aferezi denir. Haftada iki işlemi aşmamak ve iki işlem arasında 48 saatten kısa süre bulunmamak koşulu ile, yılda 24 kez aferez bağışı yapılabilir. Tam kan bağışının üzerinden ise 4 hafta geçmesi gerekir.  Bölgemizde 2015 yılında 20 bin 178 ünite trombosit aferezi kullanılmış olup, 11 bin 617 ünitesi Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi tarafından gönüllü kan bağışçılarımızdan toplanan aferez bağışları ile karşılanmıştır. Türk Kızılayı olarak ihtiyacın tamamını karşılayamadığımız için özellikle lösemili çocuklar ve yakınları aferez trombosit bağışçısı aramak zorunda kalmıştır. Halkımızın trombosit aferezi bağışlarına ihtiyacımız vardır.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com