Ege Ambulans
“Dünyada Her Saat Başı Bin Hasta Sepsis Nedeniyle Ölüyor”05/10/2017

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “Sepsis Farkındalık,  Erken Tanı ve Tedavi Eğitim Paketi Sunumu”  gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği işbirliğinde düzenlenen  eğitim toplantısına konuşmacı olarak  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve  Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar,  Prof. Dr. Kubilay Demirağ ve Prof. Dr. İlkin Çankayalı katıldı.

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) sepsis hastalığını, en sık karşılaşılan, en az araştırılan, maliyeti en yüksek olan, en ölümcül, en hızlı tedavi gerektiren ve bütün bunlara rağmen en az bilinen hastalık olarak tanımlıyor.

Dünya çapında sepsis hastalığının yılda 20 milyon kişide görüldüğünü ve her yıl görülme sıklığının yüzde 10 arttığını söyleyen  Prof. Dr. Mehmet Uyar, “Sepsis hastalığı kalp krizi, meme, akciğer ve prostat kanserinden daha fazla görülüyor, tüm hastane maliyetlerinin yüzde 6’sını oluşturuyor ve dünyada her saat başı bin hasta sepsis nedeniyle ölüyor”  diye konuştu.

Hastane Ölümlerinin Yarısı Sepsis Kaynaklı

  Sepsisi “Vücudun enfeksiyonlara karşı gösterdiği anormal davranış” şeklinde açıklayan Prof. Dr. Uyar, “Bu davranış organ fonksiyonlarının bozulmasına yol açıyor ve aynı zamanda  organ yetmezliğine neden oluyor. Bu sebeple sepsis, ölümcüllük riski yüksek bir sendrom. Görülme sıklığı konusunda sayısız araştırma var. Her yıl sepsisin görülme oranı bütün ülkelerde artıyor” dedi. Birçok ölümün sebebinin sepsis olduğunu ve bunun  kayda geçmediğini belirten Prof. Dr. Uyar, “Hasta sepsise bağlı bir akciğer yetmezliğinden ölüyor.Ancak, kayıtlara solunum yetmezliğinden öldü şeklinde geçiyor. Halbuki, solunum yetmezliği sepsis nedeniyle başlamıştı” dedi.

  Amerika’da yapılan bir araştırmanın verilerini paylaşan Prof. Dr. Uyar, “Kanser, HIV, inme vb. hastalıklarla karşılaştırıldığında en çok ölüm sepsis kaynaklı. Ama ne yazık ki bu konuda çok az araştırma yapılıyor. Sık karşılaşılmasına karşın, üzerine en az çalışılan hastalık. Ayrıca, 2014 yılındaki bir çalışmaya göre hastane ölümlerinin yaklaşık yarısının sepsis  kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle de en ölümcül hastalık’’ dedi.

“SEPSİS TANISI ÇOK HIZLI KONULMALI”

Prof. Dr. İlkin Çankayalı ise  “Erken başlanmalı ve sepsis tanısı çok hızlı konulmalı” dedi. Ayrıca, sepsis hastalığının komplike ve heterojen bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çankayalı, “Tedavi hastaya özeldir. Hastaya özel küçük yönlendirmeler gerektirmektedir. Bunu da şuradan anlıyoruz. Her ne kadar güçlü önerileri yüzde yüz uygulasak dahi, çoğu zaman eğer tedaviye geç başlanmışsa bu tedaviler ne yazık ki hastanın yararına olmuyor. Olumlu sonuç elde edemediğimiz olabiliyor. Bu nedenle sepsis rehberlerinde güçlü ve zayıf şeklinde kategorize edilmiş öneriler mevcut. Hekimin yorumu ve dinamik ölçümler bu noktada önem kazanıyor” dedi.

        

         

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com