Ege Ambulans
Eğitim Sistemindeki Problemler ve Çözüm Önerileri27/09/2017

Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları (BASEK) Yönetim. Kurulu Başkanı ve Mesleki Eğitimciler Derneği (METEDER) Başkanı Op. Dr. Gürbüz, “ Mevcut eğitim sistemimiz seçme - yerleştirme üzerine kuruludur. Seçme işlemi her aşamada Sınav ile olduğundan öğrencilerin hayatı yarış atı gibi dershane, özel ders. etüt vs’de geçmektedir. Bu sistemde yetenekler heba olurken, sınav başarısının hayatta başarıyı sağlamadığı açıktır. Seçme –yerleştirme(SY) yerine yerleştirme –seçme(YS) sistemine geçilirse her şey değişir.” dedi.

Op. Dr. Gürbüz, “ 4+4+4 sisteminde ilkokul, ortaokul ve lisenin ilk yılı öğrenciler evlerine en yakın okullara yerleşir. Tüm okullarda ilk yıl ortak müfredat uygulanır. MEB tarafından oluşturulan denetim ekibi bütün okulların ilk sınıflarını denetler öğretmenlerle görüşür, yıl içinde merkezi akademik  değerlendirme sınavları, yetenek sınavları, beceri ve eğilim sınavları yapılır. İlkokul 1’inci sınıf sonunda üstün zekalılar ve üstün yetenekliler tespit edilir. Bu çocuklar MEB’in açtığı yıldızlar okulunda toplanır. Özel eğitimle desteklenir. Ortaokul 1’inci sınıf sonunda öğrenciler yetenek, eğilim ve başarılarına göre bilim, teknik, sanat ve spor alanlarına yönlendirilir. Akademik olarak ortak eğitim verilir yetenekleri, sosyal eğilimleri, derece ve madalyalar için ek puan verilir. Lise 1’inci sınıf sonunda, bilim ve teknik alanlarını seçer ya da yönlendirilir. Bilim alanında devam edenler 2’inci yılın sonunda fen ve sosyal bölümlere ayrılır. Teknik alanı seçenler 2’inci yılın sonunda meslek ve teknik  bölümlere ayrılır. Yeteneklerini  geliştirenlere ek puan verilir. Buna göre bilim ve teknik alanından mezun olanlar üniversitelere, sanat, spor ve  meslek alanını bitirenler 2 yıllık yüksek okullara yönlendirilir. Hem çalışıp hem okuması sağlanır. 2 yıllık yüksek okullar  MEB’e bağlı ve liselerin devamı olarak tamamlayıcı 5’inci seviye eğitim verirler. 4 yıllık fakülteler, üniversiteler bünyesinde eğitim verir.

SONUÇ OLARAK:

  1. Seçme ve  Yerleştirme yerine Yerleştirme ve Seçme sistemine geçilmeli
  2. 4+4+4 sisteminde ilk yıllar seçme yılı olmalı. Bir sınavla değil 1 yıllık performansa bakılarak seçme yapılmalı
  3. Ortaokullarının hepsi  Ahi Evran Okulları Olmalı. İlk yıl tüm ortaokullarda İmam Hatip müfredatı ile Din ve Ahlak dersleri verilmelidir. Yani  İmam Hatip ismi kaldırılarak Din ve ahlak dersleri tüm ortaokullara (AHİEVRAN) yaygınlaştırılmalıdır.
  4. 2 yıllık yüksek okullar, YÖK ten ayrılarak  MEB’e bağlanmalıdır
  5. YÖK’ün adı ÜAK (Üniversiteler arası Kurum) olmalıdır.
  6. 2 yıllık yüksekokullar liselerin bünyesinde ya da büyük işletmeler tarafından özel sektör tarafından açılabilmelidir.
  7. Özel okullar da aynı Üniversiteler gibi 4+4+4’lerın ilk sınıflarında kendilerine gelen talep doğrultusunda ya binası yeterliyse kontenjanının 2 katına kadar kayıt alıp yılsonunda seçme yapabilirler, ya da kontenjanının 2 katından fazla talep alan okullar eleme sınavı yapabilirler. 1 yılın sonunda okula yerleşme başarısını gösteremeyen öğrenciler ya diğer özel okullara ya da devlet okullarına kaydolabilirler.
Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com