Ege Ambulans
Eksik Diş Tedavisinde İmplat mı? Köprü mü?04/07/2022

Diş Hekimi Gülenay Tutar eksik dişlerin yerine konması için yapılan işlemlerde, doğal dişlere en yakın, hastanın konforunu üst seviyeye çıkaracak tedavilerin uygulanmasının amaçlandığını belirterek, “ Bunun için günümüzde doğal dişe en yakın profil olarak implant tedavisi gelse de köprü protezleri de halen hekim ve hastalar için iyi bir alternatif oluyor.Tercih yaparken hasta konforunun, estetik beklentilerin ve hijyen koşullarının ön planda tutulması önem taşıyor” dedi.

İmplant Tedaivisi

İmplantın; çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleri olarak tanımlandığını söyleyen Dt. Gülenay Tutar, “ Titanyumdan yapılan bu ürünler, kemiklerle tamamen uyum sağlıyor. İmplantlar; steril ortamda, küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştiriliyor. Bu işlem sonrasında yaklaşık iki-üç ay içinde implant çene kemiğine tamamen bağlanıyor. Sonrasında gelecek basıncı rahatlıkla taşıyabilecek implantların üzerine porselen kaplamalar ve protezler yüklenebiliyor. Ağız ve diş bakımına özen gösterilirse, güvenilir bir implant ömür boyu kullanılabiliyor” dedi.

Köprü Tedavisi

Kaybedilmiş dişlerin yerine konmasında uygulanan bir başka tedavi yönteminin de köprü protez olduğunu kaydeden Dt. Gülenay Tutar, “ Bunun için dişsiz bölgeye komşu en az iki uygun diş gerekiyor. Kron köprü protezlerinin uygulanması; bir veya daha fazla dişin mine dokusunun bir miktar aşındırılması ile kazanılan alanın hijyenik, estetik ve doğal görünümlü materyaller ile kaplanmasını esas alıyor. Günümüzde bu yöntem sadece diş eksikliğinde değil hasarlı, asimetrik, normalden küçük ya da büyük dişlerin boyutunun ayarlanması, gülüş dizaynı ve kaybolan estetiğin yerine gelmesinde de sıklıkla kullanılıyor. Kron köprü yaptırmaya karar veren hastanın tedavi aşaması, kaplamaların hazırlanması, ölçü alınması gibi işlemlerle yaklaşık üç-dört seans sürüyor. Tüm tedavi de yaklaşık bir hafta içinde tamamlanıyor. Ağız ve diş bakımına gereken özen gösterildiğinde altı-sekiz yıla kadar kullanılabiliyor” dedi.

Dt. Gülenay Tutar, “ Bu tedavi sonrasında hastaların memnuniyet oranı çok yüksek olmasına rağmen, implant tedavisinin yaygınlaşmasının ardından eksik dişlerin köprü protezleriyle giderilmesinin, yerini implant ve implant üstüne gelen porselen dişlere bıraktığı biliniyor. Çünkü köprü protezlerinde hastaların bir eksik dişi için genelde iki sağlıklı dişinin aşındırılması gerekiyor. Oysa eksik olan diş yerine gelecek tek bir implantın komşu dişlere zarar vermeden, o bölgedeki eksikliği gidermesi çok daha mantıklı bir seçenek olarak öne çıkıyor” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com