Ege Ambulans
En Değerli Besin Anne Sütü16/10/2019

Özel Tınaztepe Galen Hastanesinde anne sütü ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Yapılan faaliyetler hakkında bilgiler veren Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Hipnoemzirme (Hypnobreastfeeding ) Danışmanı ve Sorumlu Ebe Nagihan Aktaş anne sütünün önemine değindi

Anne sütünün eş değeri yoktur. 

Anne sütünün yüzyıllardır tüm dünyada taklit edilmeye çalışıldığını fakat başarılı olunamadığını belirten Nagihan Aktaş, “Anne sütünün protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller, enzimler, bebeğimizin bağışıklık sistemini güçlendirecek immünolojik faktörler  “defansinler” olarak bilinen moleküller -laktoferrin, laktadherin, safra tuzu-uyaran lipaz, nükleotidler- ve büyüme faktörleri, içerdiğini biliyoruz.  Bu biyoaktif içeriğin bilincinde olmak anne sütünü “sadece besin” olmaktan çıkarmakta, içerdiği çeşitli biyolojik faktörlerin bebek sağlığı ve sağ kalımında çok önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. 

Her annenin sütü bebeğine özeldir 

Her annenin sütünün bebeğine özel olduğunu belirten Aktaş, “ Örneğin; erken doğumu gerçekleşen annenin sütü protein, yağ ve sodyum içeriği ilk haftalarda, zamanında doğumu gerçekleşen anne sütünden daha yüksektir. İlerleyen haftalarda aradaki fark ortadan kalkar. Doğum sonrasında emzirmenin uygun başlaması, sürdürülmesi ve anne sütü ile beslemenin desteklenmesi gerekmektedir. Bebeğinizin gününe göre süt içeriği ve miktarı değişecektir. Örneğin; halk arasında ağız sütü olarak bilinen kolostrum, bebeğinizin ilk aşısıdır. Doğum sonrası ilk 5 günde salgılanır ve miktarı, görünümü, içeriği farklı olan süttür. Sarımsı renktedir ve az miktarda salgılanır. 

Emzirmenin saati yok

“ Bebek her istediğinde emzirebilirsiniz” diyen Aktaş, “ Isıtmanız gerekmez. Bir çok eşya taşımak zorunda değilsiniz. Bebeğiniz ile aranıza giren her türlü materyalin, araç-gerecin temizliğinden sorumlu olursunuz, memeniz için genel temizliğiniz dışında herhangi bir uygulama istemez. Anne memesine en yakın biberon başlığı diye çok duyarsınız, kendi meme başlığınız gibi (memenizdeki kahverengi alan dahil) olur mu? Ekstra problemi olduğunu düşünen her anne/anne adayı emzirme danışmanlığı almalıdır. Lütfen profesyonel destek almaktan kaçınmayın. Unutmayın bebek ne kadar küçükse emzirme problemleri o kadar kısa zamanda çözümlenir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com