Ege Ambulans
Endoskopik yöntem ile burun içinden beyin tümörü ameliyatı09/08/2021

Ekol Hastanesi’nde ilk defa bir beyin tümörü iki cerrahi branşın ortak çalışması sonucu başarılı bir şekilde çıkarıldı. Hipofiz bezinde bulunan tümör; beynin tam orta bölümünde burun ve sinüslerin arka tarafında yerleşim gösterir. Bu bölgedeki tümöral kitle KBB uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Günhan Güngör’ün ortak girişmişiyle çıkarıldı. Ameliyat kapalı yöntemle burundan girilerek endoskopik cerrahi ile gerçekleştirildi.

İzmir’de yaşayan 41 yaşındaki Koray Yüksel’e el ve ayaklarındaki aşırı şişlik ve büyüme şikayetleriyle gittiği sağlık merkezinde hipofiz tümörü teşhisi kondu. Ameliyat olmak için Ekol Hastanesi’ni tercih eden Koray Yüksel, KBB uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Günhan Güngör ve ekipleri tarafından burundan girilerek endoskopik cerrahi ile gerçekleşen başarılı bir operasyonla yeniden sağlığına kavuştu.

Burun İçerisinden Gerçekleşen Operasyon

Operasyon hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Çağlar Çallı, “Bu ameliyatın önemi; beynin orta bölümünde yerleşen tümöral kitleye deneyimli ellerde burundan endoskopik yöntemle ulaşılmasıydı. Eğer endoskopik yöntem kullanılamasaydı ameliyatın şekli daha büyüyecek kafatasından açılarak operasyon gerçekleştirilecekti. Bu da hem hasta hem hekim açısından oldukça zor bir ameliyattır. Ancak bu yöntemde hipofiz tümörü burundan girilerek sinüsler geçilerek sadece tümöre yönelik başka bir dokuya zarar vermeden çıkartılabildi. KBB cerrahi ekibi olarak tümörün bulunduğu bölgeye kadar operasyonu gerçekleştirdik. Beyin ve Sinir cerrahisi ekibi ise tümörü aldı. Operasyon sırasında ve sonrasında herhangi bir beyin omurilik sıvısı kaçağı olmadı ve operasyonla birlikte hipofiz tümörüne bağlı hormonal sıkıntılar da sona ermiş oldu. Kan tahlilleri ve hormon düzeyleri normal seviyeye indi ve tarafımızdan takip edilmeye devam etmektedir” dedi.

Multidisipliner Yaklaşım

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Günhan Güngör, “Bu tarz ameliyatlar multidisipliner ameliyatlardır. Biz bu tarz ameliyatları hastanemizde KBB uzmanı arkadaşlarımız ile beraber gerçekleştiriyoruz. KBB uzmanı arkadaşlarımız tümör bölgesine kadar ameliyatı ilerletiyor ve daha sonra biz tümörü çıkartıyoruz. Eğer açık ameliyat olsaydı operasyon yaklaşık olarak 4-5 saat kadar daha uzayacaktı. Ancak teknolojinin gelişmesi ve hekimlerinde kendilerini geliştirmesiyle birlikte bu ameliyatlar artık oldukça kısa sürelerde başarı ile yapılabiliyor. Biz bu ameliyatları neredeyse hiç dikiş atmadan gerçekleştirebiliyoruz. Önceden bir iki ay hastanede yatması gereken hastalar artık bu operasyonlar sayesinde herşey yolunda gittiği takdirde 3’üncü gün taburcu olabiliyorlar” dedi.

Operasyon öncesi ve sonrasında her iki doktorun ve ekiplerinin kendileri ile yakından ilgilendiğini belirten Koray Yüksel, “Yakın ilgi ve alakalarını esirgemeyen Doç. Dr. Çağlar Çallı, Opr. Dr. Günhan Güngör ve hastane personellerine teşekkür ederim” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com