Ege Ambulans
Epidural Anestezi İle Doğumda Bilinmesi Gerekenler25/01/2018
Turgutlu Özel Egeumut Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniği Uzmanları Op. Dr. Esra Şentürk, Op. Dr. Elif Telciler, OP. Dr. Murat Ekiz (epidural anestezi) ile doğum hakkında bilgiler verdi.
 
Epidural Anestezi
 
Günümüzün anne adayları artık çok şanslı. Çünkü artık epidural anestezi doğum adıyla söylenen yöntem anne adayları tarafından güvenli ve yaygın bir şekilde kullanılıyor. 
Doğum ağrısı şiddetli ağrılardan biridir. Bu ağrının doğum eylemini (rahmin kasılması, anne adayının aktif katılımı ve ıkınması) etkilemeksizin giderilmesi hem anne hem de doğacak bebek için önemli avantajlar taşır. Bunu sağlayacak birçok yöntem vardır. Bunlar arasında anneye enjeksiyon yoluyla ağrı gidericiler vermek, bebeğin çıktığı bölgeyi uyuşturmak, anestezik gaz ve hava karışımı solutmak, akupunktur, TENS (bel bölgesine elektrik uyarılar verilmesi) gibi yöntemler sayılabilir. Bunlar içinde tercih edilen yöntem bir bölgesel anestezi yöntemi olan "epidural anestezi" dir. 
 
Nasıl Uygulanır?
 
Deneyimli bir anestezi uzmanı tarafından, doğum sancıları başlayınca uygulanan bu yöntem hem anne adayı hem de bebeği için güvenli olmasının yanı sıra uygulaması da kolaydır. Oturan anne adayının belinden yapılan bir iğne yardımı ile verilen lokal anestezik madde ile ağrı giderilir. Anne adayı ve çocuk doğumun başından sonuna kadar hem doğum hem de anestezi uzmanının takibi altındadır.
 
Her anne adayı bu yöntemle doğum yapmak ister. 
 
Ağrı herhangi bir dokudan kaynaklanabilen kompleks ve nahoş bir algılamadır. Ağrı tedavisi uzun yıllardır tıpta güncel ve üzerinde çok çalışılan konuların başında gelmektedir.
Normal doğum eylemi ağrılı bir olaydır. Anneye rahat bir doğum yaptırma arzusu ile yapılan çalışmalar sonunda bu tür doğumlara talep olmuştur. Bu yüzyılın başlangıcından beri dünyada doğum eylemi sırasında farklı teknikler kullanılarak anne adaylarına yardım edilmiştir. 
Yöntem bu konuda beceri ve deneyimli olan uzman bir kadroyla ve ileri teknolojinin ürünleri kullanarak hastane ortamında hastalara uygulanmalıdır.
 
Anne adaylarına öneriler:
 
Epidural anesteziyle doğum yapmak isteyen anne adayları öncelikle doğum yapacakları sağlık kurumlarına giderek anestezi uzmanlarından ayrıntılı bilgi almalıdırlar. 
Doğum sonrası sağlıklı bir sürecin takibi de çok önemli. Sağlıklı şekilde taburcu edilen annelerin takipleri diyetisyen kontrolünde yürütülmeli, hamilelik sürecinden kalan kiloların atımı sağlanmalıdır.
Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com