Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Konyalıoğlu, halk arasında “sertleşme sorunu” olarak bilinen erektil disfonksiyonun, cinsel ilişki için gerekli olan sertliğin sağlanamaması ya da sürdürülememesi durumu olduğunu belirterek, bu rahatsızlığın zaman zaman her erkekte görülebileceğini, ancak sürekli hale gelmesi durumunda mutlaka ürolojik değerlendirme ve tedavi gerektiğini vurguladı. Dr. Konyalıoğlu, erektil disfonksiyonun tedavisinde güncel ve etkili yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:
Medikal Tedavi: Erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında tadalafil 5 mg. içerikli haplar, daha düşük yan etki profili nedeniyle ön plana çıkıyor. Ancak bu ilaçların kalıcı bir çözüm için sürekli kullanılması gerektiğini hatırlatan Dr. Konyalıoğlu, bu durumun hastalarda daha net ve uzun vadeli tedavi beklentilerini arttırdığını ifade etti.
Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (ESWT/LSWT): Ereksiyon sağlayan süngerimsi dokularda kanlanmayı artırarak yeni damar oluşumuna destek olan şok dalga tedavisi, hiçbir yan etki olmadan uygulanabiliyor. Başarı oranı %70-80 seviyelerinde olan bu yöntem, 1 hafta aralıklarla 4 ile 6 seans halinde gerçekleştiriliyor.Günümüzde bu yöntem, erektil disfonksiyon tedavisinde Üroloji Uzmanları tarafından en sık yöntem olarak ön plana çıkmaktadır.
Dr. Konyalıoğlu, şok dalga tedavisinin PRP, SVF (kök hücre) ve Eksozom gibi modern yöntemlerle kombine edildiğinde başarı oranının daha da yükseldiğini ifade etti:
PRP (Platelet-Rich Plasma) : Hastanın kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazma ve büyüme faktörleri penise enjekte ediliyor.
SVF ( Kök Hücre) : Hastanın karın bölgesinden liposuction ile alınan yağ dokusundan elde edilen kök hücreler, özel cihazlar yardımıyla ayrıştırılarak penise uygulanıyor.
Eksozom: Soğuk zincirle getirilen hazır flakonlar ya da hastanın kendi kanından elde edilen eksozomlar, doku yenilenmesini hızlandırıcı etkileriyle tedaviye katkı sağlıyor.
Bu yöntemlerin tamamının amacının penisteki sertleşme kalitesini artırmak olduğunu belirten Dr. Konyalıoğlu, “Bu enjeksiyonlar sayesinde doku yenilenmesi sağlanır,kan dolaşımı artar,yeni damar oluşumu desteklenir ve ereksiyon kalitesi belirgin şekilde yükselir ” dedi.
Penil Protez İmplantasyonu (Mutluluk Çubuğu) : Tüm tedavi yöntemlerine rağmen sonuç alınamazsa, son çare olarak penil protez implantasyonu devreye giriyor. Halk arasında “mutluluk çubuğu” olarak bilinen bu yöntemle, yaklaşık bir saat süren cerrahi bir işlem sonucunda fleksibl (tek parçalı) ya da pompalı (çok parçalı) protezler yerleştiriliyor. Bu yöntemin başarı oranı ise %90-95 seviyelerindedir.
Dr. Konyalıoğlu, “Erektil disfonksiyon tedavisinin temelini düşük yoğunluklu şok dalgası tedavisi oluşturur. Daha etkili sonuçlar için, bu yöntemin PRP, kök hücre ya da eksozom tedavileriyle kombine edilmesini öneriyorum” dedi.