Ege Ambulans
Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar08/07/2024

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve tedavi yolları hakkında bilgiler verdi. Herhangi bir sorunda doktora başvurmaktan çekinilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunma yollarını anlattı.

HIV/AIDS: HIV/AIDS, dünya üzerinde en çok karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. İlk enfeksiyon sırasında grip benzeri semptomlar görülür. Bağışıklık sistemi zayıfladıkça kilo kaybı, gece terlemeleri, sürekli yorgunluk, tekrarlayan enfeksiyonlarla karşılaşılabilir. Antiretroviral tedavi HIV'i kontrol altına alır, ancak tamamen iyileştirmez.

HPV: Sanılanın aksine HPV erkeklerde de görülebilmektedir. HPV erkekte genital bölgede veya anüs çevresinde siğiller ile belirti verir. Ancak çoğu durumda belirti göstermeyebilir. Ancak bazı HPV türleri penis, anüs ve orofarengeal kanserlere yol açabilmektedir. HPV tedavisi için öncelikle siğillerin cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Kriyoterapi, topikal ilaçlar kullanılan diğer tedavi yöntemleri arasındadır.

Genital Herpes(HSV) Hastalığın belirtileri arasında genital bölgede veya anüs çevresinde ağrılı kabarcıklar veya yaralar, idrar yaparken yanma grip benzeri semptomlar (ateş, vücut ağrıları) bulunmaktadır. Antiviral ilaçlar semptomları yönetir, ancak tamamen tedavi etmez.

Bel Soğukluğu: Bel soğukluğu idrar yaparken yanma veya ağrı, sarı, beyaz veya yeşil renkli akıntı ya da testislerde ağrı veya şişlik ile belirti verebilir. Bel soğukluğu tedavisi için antibiyotiklerden yararlanılmaktadır.

Klamidya: İdrar yaparken yanma veya ağrı, penis ucundan beyaz, bulutlu veya sulu akıntı, testislerde ağrı veya şişlik oluşması Klamidyanın belirtileri olabilir. Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerden yararlanılmaktadır.  

Sifiliz: Sifiliz ilk aşamada ağrısız yaralar ile ikinci aşamada ise deri döküntüleri, ağızda ve genital bölgede yaralar ve ateş ile belirti verir. Eğer hastalık tedavi edilmezse sinir sistemi, kalp ve diğer organları etkileyebilir. Tedavide genellikle penisilinden ve bazı antibiyotiklerden yararlanılır” diye konuştu.

Trikomoniyazis: İdrar yaparken veya boşalırken yanma, penis ucunda akıntı, testislerde veya prostatta rahatsızlık hastalığın belirtileri arasındadır. Tedavide antiparazitik ilaçlar kullanılır.

Korunma Yolları

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bazı önlemler alınarak bulaş riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, “ Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı alınacak ilk önlem cinsel ilişki sırasında kondom kullanımıdır. Kondom kullanımı bulaş riskini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca HPV ve Hepatit B gibi aşılar yaptırılmalıdır. Tüm bunların dışında tek bir cinsel partnerle ilişki yaşamak da alınacak önlemlerden biridir. Cinsel olarak aktif olan bireyler düzenli olarak bu hastalıklara karşı testlerini yaptırmalıdır” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com