Ege Ambulans
Erkeklerde İnfertilite (kısırlık) Tedavisi05/11/2020

Erkeklerde İnfertilite (kısırlık) tedavisinde

Son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarından birini de erkeklerde kısırlık olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Dırık, erkeklerde kısırlık ( İnfertilite) sebepleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Sebepler Eşit Oranda

İnfertil olan bir çiftte sebeplere bakıldığında  kadın ve erkek kaynaklı sebepler eşit oranda olduğunu belirten Op. Dr. Alper Dırık, “Çiftlerin bir yıl içinde korunmasız düzenli ilişkiye rağmen spontan (kendiliğinden) çocuk sahibi olamaması durumuna İnfertilite adı verilir.  Her iki cinste de hiçbir sebep bulanamamışken 1 yıl içinde spontan gebelik ihtimali yüzde 85 bulunmuştur. Bu sebeple herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan düzenli ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebelik oluşmayan çiftler başvurduklarında hem erkek hem de kadın faktörü açısından ikisinin de eş zamanlı değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Tanı Nasıl Konur?

İnfertilite nedeniyle başvuran erkeklerden fizik muayene sonrasında 3 ile 5 günlük yapılan cinsel perhizin sonrasında erkek sperm örneği vererek laboratuvarda Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine uygun olarak spermiogram değerlendirilmesi yapıldığını kaydeden Op. Dr. Dırık, “ Daha sonra verilen spermin sayıları, canlılık oranları, şekilleri ve hareketlilikleri incelenir. Alınan örnekteki  spermlerin en azından yarısının canlı olması, ya da ileriye doğru hareket etmiş olan sperm oranlarının ise bütün spermler de en azından yüzde 32 olması ve normal şekilli spermlerin sayılarının da en azından yüzde 14(krugere göre yüzde 4) oranında olması gerekmektedir. Sadece anormal çıkan bir tek “spermiyogramın “ erkek için kısırlık tanısının konulması uygun olmaz. Erkeğin spermiogram sonucunun dalgalanma göstermesinden dolayı anormallik durumunun en az 2 ile 4 hafta arasın da iki kez tekrarlanması daha uygun olur.

Yaygın Neden Varikosel

Erkek infertilitesinde sık görülen sebeplerden birinin de varikosel olduğunu belirten Op. Dr. Dırık, “ İnfertilite ile başvuran erkeklerin yaklaşık  yüzde 40'ında varikosel saptanır. Varikosel sperm kanallarının yanında seyreden toplardamarlardaki genişleme yani bir çeşit varis oluşumudur. Genişleyen damarlarla, testise doğru reflü ile geri dönen kandaki toksik maddeler ve yüksek ısı, testise ve sperm hücrelerine zarar vermektedir. Ameliyat ile düzeltilebilen bir problemdir” dedi .

Genetik Faktörler Önemli

Varikosel dışında erkeklerde kısırlığa yol açabilecek diğer sebepler hakkında bilgiler veren Op. Dr. Alper Dırık, “ Hormonal nedenler, genetik-ailevi nedenler, kromozom anomalileri, geçirilmiş iltihabi hastalıklar ve buna bağlı sperm kanallarında oluşan tıkanıklıklar, geçirilmiş ameliyatlar, doğumsal anormallikler çevresel, kimyasal etkenler olabilir.  Sigara kullanımı sperm sayısını ve hareketini olumsuz etkileyen kimyasal etkenlerin başında gelmektedir. Bu nedenle infertilite ile başvuran çiftlere öncelikle sigara bırakmaları tavsiye edilmektedir.  Diğer kimyasal etmenler ise vücut geliştirme sporu yapanların kullanmış oldukları testosteron gibi ilaçlarda vücut hormon dengesini bozacağından çocuk sahibi olmasını zorlaştıracaktır” dedi.

Son Çare Tüp Bebek

Yapılan spermiogramda hiç sperm çıkmayan hastalarda ise sperm kanallarında tıkanıklık olup olmadığına göre tedavi düzenlendiğini belirten Op. Dr. Alper Dırık, “ Kanallarında tıkanıklık olmadığı halde spermiogramda sperm çıkmayan hastalarda hormonal sebep bulunamaz ve tedavilerle düzelme olmazsa testisten yapılacak biyopsi veya ameliyat ile sperm bulunup(TESE ameliyatı) tüp bebekle çocuk sahibi olabilirler. Kanallarında tıkanıklık saptanan hastalarda ise ameliyatla düzeltme yapılabilmektedir. Günümüzde halen tüp bebek yöntemi çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzünü güldürmektedir.  Yapılan bilimsel çalışmalara bakılırsa yakın bir zamanda daha gelişmiş tedavi yöntemleri henüz çocuk sahibi olamayan çiftlerinde yüzünü güldürecek” dedi.  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com