Ege Ambulans
Evde Sağlık Hizmetleri Süreklilik İster02/08/2022

Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi Direktörü aile hekimliği uzmanı Dr. İbrahim Sivrikaya evde sağlık hizmetlerinin bir seferlik yapılacak bir iş olmadığını ve devamlılık istediğini belirterek “ uzun süreli yapılan evde sağlık hizmetleri tedavide başarıyı getirir” dedi.

Evde Sağlık hizmetlerinin bir seferlik yapılacak bir tedavi işi olmadığını belirten Dr. İbrahim Sivrikaya, “ Evde sağlık hizmetlerinin temelinde yaşlanmış, yaşlanma sürecinde sağlıksız yaşlanmış ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımlı hale gelmiş kişiler yer almaktadır. Evde sağlık hizmeti bu aşamadan sonra tüm yaşamı kapsayan bir alandır” diye konuştu.

Hastanın me kadar yürüyebildiği, nasıl beslendiği, kaç tane ilaç kullandığı, bir günlük yaşam içerisinde ne kadar insan ziyaret ettiği önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Dr. İbrahim Sivrikaya, “ Bu nedenle bu hastalara bütüncül bakışla uzun süreli planlar yapmak gerekir.

Bu planlama sadece hastayı değil, hastanın çevresinde hastanın bakımıyla ilgilenen sağlıklı bireyleri de içerir. Uzun süre bakıma muhtaç olan kişinin, ona bakmakla görevli aile bireyleri daha çok para harcamaya başlarlar çünkü yaşlı bakımı pahalı bir iştir. Yaşlının yanında daha fazla kalmaları gerekir ve giderek zaman fakiri olurlar. Hatta uzun süre bakıma muhtaç olan hastaya bakan kişiler, zamanla ona karşı öfke duyabilir ve vicdan azabı çekebilirler” dedi.

Evde bakım hizmetlerinin bir takım işi olduğunu söyleyen Dr. Sivrikaya, “ Gazi Evde Bakım olarak uzun süreli bir planlama yaptığımızda evin sosyo ekonomik seviyesi, yaşam kalitesi, hastanın evde düşme riskini, evde bakıcıların hastalığa karşı ne kadar bilgisi olup olmadığınıu değerlendiriyoruz. Yüksek tansiyon hastası, Alzheimer ve demans hastası gibi hastaların bakımında küçük nüanslar var. Bunları bakan kişilere anlatıyoruz. Evdeki hastaya evin bir parçası olduğu hissetmelidir. Eve bir şey alınacağı zaman sorulmalı, gelecek misafir hakkında bilgi verilmelidir. Böylece hasta kendisini dışlanmış hissetmez evin bir parçası olduğunu hisseder” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com