Ege Ambulans
Farklı Mesleklerde İki Kardeş Büyük Başarılara İmza Atıyor02/08/2021

Prof. Dr. Oğuz Yakut. 1974 Elazığ doğumlu. Fırat Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölüm başkanlığı görevini yürütüyor. Eğitimini de aldığı Fırat Üniversitesi’nde bir çok başarılı projeye imza atıyor. Son olarak hayata geçirilen RİHA ( Roketimsi İnsansız Hava Aracı) projesinin danışmanlığını yapıyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut ise 1969 Elazığ doğumlu. İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisinde ihtisasını bitirdikten sonra 21 yıldır İzmir’de hekim olarak görev yapmaktadır. Doç. Dr. Necmettin Yakut ise 2012 yılında kurduğu Akut Kalp Damar Hastanesi’nin hem yönetim kurulu başkanlığı hem de kalp damar cerrahisi bölüm sorumluluğun görevini yürütmektedir. Çok ciddi ulusal ve uluslararası çalışmalarda bulunmuştır. Çalışan kalpte yani kalbin durdurulmadan by-pass işlemini en fazla gerçekleştiren hekimlerden birisidir. Nitekim 2010 yılında çalışan kalpte çoklu by-pass işlemi tekniği ile Amerika’da kalp cerrahisi dergisinde kapak olmuştur.

Prof. Dr. Oğuz Yakut ve Ekibinden RİHA projesi

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Yakut, Öğretim Üyesi Dr. Orhan Yaman ve öğrencisi Tolga Mertyüz ile birlikte geliştirilen RİHA projesinin danışmanlığını yapıyor. Teknolojide hız kazanan ülkemiz içinde RİHA çok önemli bir proje. Çünkü çalışmanın motoru dahil tüm üretimlerini kendi üniversitelerinde gerçekleştirdiler. RİHA projesi yani Roketimsi İnsansız Hava Aracı halen üniversitenin kendi arazisinde test uçuşlarına devam etmektedir.

RİHA projesi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Oğuz Yakut, “ bir yüksek lisans öğrencisi ile beraber geliştirdiğimiz bu sistem, bir roket gibi yükselip insansız hava aracı gibi süzülen bir hava aracı olup roket güdüm özelliğindedir. Bu roket her türlü arazi koşullarında fırlatılabilen ve mevcut görev tamamlandıktan sonra yine üniversitemiz tarafından paraşütlü kurtarma sistemi ile yere inebilmektedir. Böylece roket imha olmadan tekrar kullanımı sağlanmaktadır. Bu roket havada iken bir planör gibi süzülme hareketi ile uzun süre havada kalması planlanmaktadır. Şu anda ikinci aşama testlerine başlanmıştır. RİHA ile sivil hayatta, yangın, sel, deprem gibi doğal koşullarda ya da savunma sanayisi gibi çok değişik sahalarda kullanımı söz konusudur. Ayrıca zirai ilaçlama, tohumlama gibi tarım alanında da kullanılabilmektedir. En önemli özelliği herhangi bir özel fırlatma alanına ihtiyaç duymayan ve çok hızlı hareket eden araç olmasıdır” dedi.

Kalp Sağlığında Önemli Merkez

2012 yılında Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut tarafından hayata geçirilen Akut Kalp Damar Hastanesi bölgede açık kalp ameliyatları, kalp anjiyo, stent, kalp pilleri, boyundan beyine giden damar ameliyatları, elektrofizyoloji adı verilen ritm bozuklukları tedavisi, her türlü karın bacak damar ameliyatları ve her türlü varis tedavisi gibi işlemlerin en çok yapıldığı sağlık merkezlerinden bir tanesi haline gelmiştir. Doç. Dr. Necmettin Yakut, “ Ülkemizi kalp hastalıkları konusunda dünyada parmakla gösterilen bir nokta haline getiren İstanbul ve Ankara’da kurulu olan DR. Siyami Ersek Göğüs Kalp Ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Koşuyolu Yüksek İhtisas

Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi özellikli dal hastaneleri olmuştur. Akut Kalp Damar Hastanesi’de özellikli bir dal hastanesi olup İzmir’de bu açığı kapatmıştır.  Hastanemiz aynı zamanda hekimlerimiz ve yardımcı sağlık personelimiz için çok iyi bir eğitim merkezi olmuştur. Böyle zorlu bir branşta ve pandemi gibi böyle zorlu günlerde en iyi hizmeti vermeye devam edecektir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com