Ege Ambulans
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doğru Planlanmalıdır27/11/2018

Özel Ata Sağlık Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şebnem Tamcı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon sürecinin hastane ortamında yapılmasının başarıyı olumlu yönde etkilediğini belirterek, “ Rehabilitasyonun hastane ortamında yapılması başarıyı artırmaktadır .Gereklilik halinde laboratuvar ve radyoloji  imkanlarının hazır olması , konsültasyon yapılabilecek diğer branş hekimlerine ulaşılabilir olması, yoğun bakım dahil ekipman zenginliği hastane ortamının avantajlarıdır .Bu da hastanın sağlığı açısından önem arz etmektedir ” dedi.

Rehabilitasyonun hastanın maksimum iyilik haline getirilmesini amaçlayan çalışmaların tamamı olduğunu belirten Dr. Şebnem Tamcı, “Doğuştan veya sonradan gelişen yetersizliklerin (fonksiyonel kapasitenin sınırlanması) belirlenip tedavi edilerek kişinin günlük yaşamda bağımsız ve üretken hale getirilmesi rehabilitasyonda temel amaçtır.

Planlama İyi Yapılmalı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon sürecinde başarnın  ,planlamanın iyi yapılması ile mümkün olduğunu belirten Dr. Tamcı, “ Öncelikle başvuran hasta ayrıntılı anamnez , muayene ,gerekli kan idrar tahlilleri ve görüntüleme yöntemleri ile bütüncül olarak değerlendirilerek rehabilitasyon tedavi şeması belirlenir. Bu tedavi şemasında  ;oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi, hastanın potansiyelinin en iyi haline ulaşılması, psikolojik ve sosyal desteklerin planlanması önceliklidir. Rehabilitasyon sürecinde fizyoterapistlerle eklem hareket açıklığının korunması, kas gücünün artırılması, spastik kasların gevşetilmesi, denge ve koordinasyonun sağlanması gibi konularda belirli teknikler ve cihazlar kullanılarak çalışılır.  Tedavi programı kişiye özel planlanmalıdır.

Geniş Bir Kavram

Rehabilitasyona ihtiyacın sonradan ortaya çıkabildiği gibi bazen doğumsal olarakta ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Tamcı, “ Çocuk beyin felci olabiliyor ve doğduğu andan itibaren rehabilitasyon sürecine dahil oluyor. Bunun yanında hastalıkla ortaya çıkan rehabilitasyon ihtiyaçları da olabiliyor. Mesela MS hastalığı, travma, trafik kazası, iş kazası gibi yaralanmalar, kırıklar, menüsküs yaralanmaları sonrası, ya da ortopedik bazı ameliyatlar sonrasında rehabilitasyona ihtiyaç duyulabiliyor. Eklem hareketini korumak, yatak yaralarını engellemek bizim hedeflerimiz arasındadır.

Fizik tedaviye rehabilitasyon çok geniş bir kavram.

Dr. Tamcı, “ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi seçerken bütüncül olarak ele alacak bir ekip var mı bakılması gerekir. Fizik Tedavi kalabalık bir ekip işidir. Ekibin başı hekimdir. Ancak hemşireler, psikologlar, teknisyenler, fizyoterapistler, diğer branş hekimleri ile çeşitli görüntüleme sistemlerinin bir arada olması ve ulaşılabilir olması önemlidir.”  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com