Ege Ambulans
Genç Yaşta Kalp Krizi Görülme Sıklığı Giderek Artıyor14/07/2017

Bugüne kadar 'yaşlı hastalığı' olarak düşünülen kalp rahatsızlıklarının; artık gençleri  ve orta yaş grubunu da tehdit etmeye başladığını belirten Özel Ege Yaşam Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sedat Akdemir, “ Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 22 Avrupa ülkesi arasında yaptığı araştırmada, 50 yaş altında görülen kalp krizi oranlarında birinci sırada olmamız da maalesef bu olguyu desteklemektedir.” dedi.

Kalp krizi gençlerde neden tehlikeli?

Dr. Akdemir, “Kalp krizi genç insanlarda daha tehlikeli sonuçlar doğurur. Yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarlar devreye girer ancak gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizi öldürücüdür. İnsanda yaş ilerledikçe kalpte kollateral adı verilen köprü damarlar oluşmaktadır. Bu damarlar kalbe kan taşıyan damarların tahrip olan bölümlerinde takviye görevi üstlenir. Kalp krizi geçirildiğinde hangi damarlar tıkanırsa, köprü damarlar o bölgeye kan taşır. Bu damarlar sayesinde yaşlı insanlarda ölüm oranı gençlere göre daha azalır. Ancak krize neden olan tıkanma ana damarlarda oluşmuşsa köprü damarlar yeterli olamayıp, ölüm ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda ise kalpte henüz köprü damarlar oluşmadığı için kalp krizi daha ölümcül olmaktadır.” dedi.

Risk Faktörleri

Genç yaşta koroner arter hastalığına bağlı kalp krizi geçirenlerde önemli risklerin genetik faktörler yani ailesel geçiş, diğerinin ise sigara kullanımı olduğunu söyleyen Dr. Sedar Akdemir, “ Gençlerde sigara kullanımı tek başına bile kalp krizi için risk oluşturmaktadır. Kalp krizi geçiren gençlerin tamamına yakınında başka hiçbir sebep olmasa bile sigara kullanımı ortaya çıkmaktadır. Aktif sigara içicisiyseniz sigara içmeyene göre 3 kat, pasif sigara içicisiyseniz 2 kat kalp krizi riski artmaktadır. Sigaranın yanı sıra genetik olarak ortaya çıkan yüksek kolesterol oranı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, şişmanlık, hareketsiz yaşam, aşırı stres yükü ve bağımlılık yapan madde kullanımında artış da gençler için kalp krizi riskini arttırmaktadır.

Bilinçsiz Yapılan Spor Tehlikeli

“Bunun yanında yanlış ve bilinçsiz  hiçbir kontrolden geçmeden yapılan maksimum spor anlayışı da kaçınılmaz olarak ani ölümlere neden olmaktadır.” diyen Dr. Akdemir, “ Spor esnasında gerçekleşen kalp krizlerinde stres faktörü önemli rol oynar. Kalp duvarında oluşan kolesterol içeriği yoğun plaklar, strese bağlı olarak yırtılır. Yoğun stres altındaki rekabet sporları yapan sporcularda, adrenalin seviyesi yükselir. Bu plak yırtıkları pıhtılaşarak aniden damarların tıkanmasına neden olabilir. Bu da kalp krizinden ölümleri beraberinde getirir.

Özellikle ailesinde kalp hastalığı ve hele hele ani ölümler olan kişilerin mutlaka belirli aralıklarla kardiyolojik kontrollerden geçmesi gerekir. Yaşları genç olsa da yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü olan, sigara içen, şeker hastası ve şişman kişilerin koroner kalp hastalığı yönünden mutlaka incelenmeleri gerekir. Bunun dışında profesyonel spor yapanların da mutlaka kalp kontrollerinden geçmeleri şarttır. Kişi tüm bunları yaparsa genç yaşta kalp krizi geçirme olasılığı azalmaktadır. Bu nedenle ailesinde kalp hastalığı olanlar yılda bir kez mutlaka kalp doktoruna giderek doktorunun gerekli gördüğü tetkikleri yaptırmalıdır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com