Ege Ambulans
Genital Siğiller Kansere Yol Açabilir27/05/2022

Genital siğillerin HPV virüsünün yol açtığı,  genellikle genital bölgelerde oluşan yüzeyden kabarık, karnabahar şeklinde olan, cilt renginde ya da koyu renkli olabilen lezyonlar olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Taylan Yanar, “ Genital siğiller, günümüzde tüm dünyada sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmektedirler. Erkeklerde sıklıkla penis cildi, skrotum, kasık bölgesi ya da anüs çevresinde; kadınlarda ise vulva, vajina duvarı, kasık bölgesi ya da anüs çevresinde görülebilirler” dedi.

170 farklı Tip

Human Papilloma Virüs adı verilen bu virüsün bugün için tanımlanmış 170 den fazla tipi olduğunu kaydeden Op. Dr. Yanar, “ Bunların yaklaşık 40 tanesi cinsel yolla bulaşarak insanlarda hastalık oluşturur. Tip 11 ve 16 olanlar düşük risklidir.  Tip 16. ve 18 olanlarda yüksek riskli olarak rahim ağzı kanserlerine neden olmaktadır.  HPV büyük oranda cildin cilde direkt teması ile bulaşır” diye konuştu.

Kansere Yol Açabilir

HPV türlerinin vücutta siğiller oluştururken bazılarının da zaman içerisinde hücrelerin yapısını bozarak kansere yol açabileceğini söyleyen Op. Dr. Yanar, “ HPV enfeksiyonu en sık rahim ağzı kanserine yol açmaktadır. Bunun yanında anal kanserler, penis kanseri bazı ağız ve boğaz kanserleri de HPV ile ilişkilidir. Bugün için günlük kullanımda HPV ye etkili bir ilaç bulunmamaktadır. HPV’nin oluşturduğu siğiller yakılarak, dondurularak ya da çeşitli kremler ile tedavi edilebilirler” şeklinde konuştu.

HPV  aşısı kimlere ve nasıl yapılır?

Aşının yüzde 90 oranında rahim ağzı kanserinden koruduğunu söyleyen Op. Dr. Taylan Yanar, “ 9-12 yaş en ideal yaştır. 2 doz şeklinde yapılır. 15-27 yaşında ise 3 doz şekline yapılır. 27-45 yaşında virüs zaten alınmış kabul edilir ve tercihen yapılabilir. 45 yaş üstünde ise yapılmasına gerek yoktur” ifadelerinde bulundu

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com