Özel Atagöz Tıp Merkezi KBB Uzmanı Op. Dr. Bahattin Mercan özellikle okul çağındaki çocuklarda daha sık görülen geniz eti büyümesinin tedavi edilmediğinde çocuğun yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi. 3 aydan uzun süren şikayetlerde cerrahinin gündeme gelebileceğini söyleyen Op. Dr. Bahattin Mercan anne babalara da önemli tavsiyelerde bulundu.
Adenoid dokusu, bilinen adıyla geniz etinin burun arkasındaki bölgeyi dolduran bir yapı olduğunu belirten Op. Dr. Bahattin Mercan, “Genellikle ilk bir yaşta büyük değildir. Doğuştan itibaren vardır. İlk bir yaşından itibaren enfeksiyon ve alerji ile birlikte biraz daha şişer. Geniz eti daha çok bakteri ve virüsleri tutup bunlara karşı bağışıklık hücresi salgılar. Bu sayede mikroplara karşı koruma oluşturur. Ancak alerji veya enfeksiyon sıklığına bağlı olarak çok şiş kaldığında kulakta sıvı birikimi, sık kulak iltihaplanması, horlama, burun tıkanıklığı, gelişme geriliği altına kaçırma, uyku kalitesinde düşüklük, uykusuzluk, ağız yüz yapısında bozulma, diş yapısında bozulma, çarpık diş, çene yapısının bozulup üst damağın ön tarafa gelmesi, diş çürüğüne sebep olma, uykusuzluğa bağlı huzursuzluk, çocukta kişilik bozulması, kulakta sıvı birikimi ve uzun süre kulak sıvı birikimine bağlı olarak bir takım problemlere neden olabilir” dedi.
Tedavi Süreci
Geniz etinin çocukta kalıcı bir zarar bırakmaması için alınması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Bahattin Mercan, “ Geniz eti genel anestezi altında uyutarak alınmaktadır. Çocuk, hiçbir şey duymaz. Hızlı bir cerrahidir. Yaklaşık üç ile beş dakika arası sürer. Ama çocuğun anestezi alması ve cerrahi hazırlıklarla beraber toplamda 15-20 dakika kadar sürmektedir. İşlem sonrası yaklaşık iki üç saatlik takip sonrası taburcu etmekteyiz. Ameliyatı son yıllarda çok sık kullanılan thermal welding yöntemi ile yapmaktayız. Geniz eti alındıktan sonra yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Yaş sınırlaması olarak ise bir yaş sınırlaması yoktur ama genellikle bir yaşından itibaren yapmaktayız” diye konuştu.
Geniz eti büyümesinin zaman içerisinde kendiliğinden de geçme ihtimali olduğunu söyleyen Op. Dr. Bahattin Mercan, “ 6 yaşından itibaren artık geniz eti büyümesi durur. Altı ile 16 yaş arasında ise geniz eti ortadan kaybolur. Şimdi bu durumda cerrahi yapmayalım, bekleyelim mi sorusu akla gelebilir. Belirli bir süreden fazla tıkanıklı uyku problemi ya da damakta kalıcı hasara sebep olma ihtimali olabilir. Bu sebeple tıkanık kulak, kulakta sıvı birikmesi, kulak iltihaplanması, gelişme geriliği, uyku kaçırma gibi şikayetler olduğunda müdahale yapılmalı” şeklinde konuştu.
Geniz eti için anne babanın dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu belirten Op. Dr. Mercan şu tavsiyelerde bulundu, “ Her çocuk hasta olmadığı dönemde ağzı açık uyuması, horlaması, geçmeyen öksürükleri ya da astım krizleri oluyorsa geniz eti mutlaka akla gelmeli. Orta kulakta su birikimine bağlı çocukta geçici olan işitme kaybına sebep oluyorsa bunu biz televizyonu yakından izleme, seslendiğine bakmama, tekrar ettirme gibi durumlarda anlıyoruz. Özellikle iki ay ve daha uzun süren durumlarda bir KBB uzmanı doktor mutlaka çocuğu görmeli. Okula başladıktan sonra diğer çocuklarla temas sonrası daha çok enfeksiyona maruz kalınıyor. Enfeksiyonlar daha sık geçiriliyorsa geniz eti büyümeye başlar. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır ancak ilaca rağmen üç aydan daha uzun süren şikayetlerde cerrahi gündeme gelmelidir” dedi.