Ege Ambulans
Göz Cerrahisinde Devrim Yaratacak ‘’Yapay Zeka’’ Teknolojisi Atagöz'de15/06/2022

Atagöz Tıp Merkezi Kurucu Ortaklarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih Türe, Türkiye'ye yeni getirdikleri biyometri sistemiyle katarakt ve göz içi lens uygulamalarında adeta bir devrim yaşanacağını söyledi. Sistem üzerinde yapılan biyometri ölçümlerinin ardından verileri ameliyathane mikroskobuna, buradan da hayalet ekran gibi hastanın gözüne yansıttığına dikkat çeken Op. Dr. Türe, sistemin lensin göze  implantasyonundan sonra da denetim mekanizmasını devreye soktuğunu ve lensin konumlandırılmasında, insan  kaynaklı ortaya çıkabilecek hatayı sıfıra indirdiğini kaydetti. Sistemi 1 aydır kullandıklarını belirten Türe, "Müthiş sonuçlar alıyoruz" diye konuştu. 

Op. Dr. Melih Türe, akıllı mercekte hatayı sıfıra indiren yeni sistemi Türkiye'de ilk defa kullanan merkezin  Atagöz Tıp Merkezi olduğunu belirterek, “Bu sistem optik biyometri sistemi. Pek çok optik biyometri sistemi var ve yıllardır kullanılıyor. Biyometri bizim katarakt ve göz içi merceği ameliyatı uyguladığımız  hastalarda, göz içi merceğinin hesaplanmasında kullanılan bir sistem. Bugüne kadar kullanılan sistemlerde yapılan ölçümler  ameliyathanede o numaralı merceğin takılmasına fayda sağlıyordu. Özellikle akıllı mercekler ve daha da önemlisi astigmatı da düzelten  mercekleri uyguladığımızda bugüne kadar uygulanan sistemleri baştan değiştirecek bir sistem. Katarakt cerrahisinde ‘yapay zeka’ diyebileceğimiz bir teknolojidir. Özellikle astigmatik merceklerde tüm sistemlerde biyometri cihazında merceğin numarası, astigmatının derecesi ve hangi açıda duracağı hesaplanır ve bu, ameliyathanede tamamen cerrahın tecrübesi, manuel hesaplaması, işaretlemesi ile yapılırdı. Bu bazen ciddi mercek kaymalarında astigmatın tam sıfırlanamamasına neden olabilirdi. Yeni sistemdeki üstünlük ve fark bu. Şu anda dünyada bunu yapabilen başka bir sistem yok”  dedi.

"HATA FAKTÖRÜ SIFIRA İNİYOR"

Sistemle birlikte sıfır hatalı mercek uygulaması yapıldığını kaydeden Türe, " Özellikle astigmatik mercek koyacağımız hastalarda lensin hangi açıda duracağı, bizim hangi kesiyle, kaç dereceyle gireceğimiz, hepsinin ölçümleri yapılıyor, bu ilk aşaması oluyor. Ölçümün ikinci aşaması olan bütün dijital veriler, ameliyat mikroskobuna entegre edilen bir sistemle ameliyat mikroskobuna yükleniyor. Ameliyat mikroskobunda hayalet ekran gibi tamamen hastanın gözüne bütün açılar aktarılıyor, merceğin duracağı pozisyon belirtiliyor. Bütün bu hesaplamalarda biz merceği o açıyla koyduğumuz zaman sistem en sonda bu yapılan merceği final pozisyonunda tekrar denetliyor. 'Mercek doğru konumda, doğru açıda duruyor' diyor. Bu sayede insan faktörünün hatasını ortadan kaldırmış oluyoruz ve ortaya sıfır hatayla yapılan operasyon çıkıyor. " açıklamasında bulundu.

"GURURUNU YAŞIYORUZ"

Teknolojik gelişmeleri takip ederek, uyguladıklarını aktaran Op. Dr. Melih Türe, "Atagöz Tıp Merkezi olarak kurulduğumuz günden bu yana teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ameliyat aşamalarında şu anda dünyanın en gelişmiş sistemlerini kullanmaktayız. Makine parkımıza kattığımız yeni sistemimizle ameliyat hazırlık aşamalarında sıfır hata ile çalışan, insani hatayı tamamen ortadan kaldıran biyometrik sistemimizi Türkiye'ye ilk defa kullanan merkezlerden biri olmanın gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com