Ege Ambulans
Göz Tansiyonu’nda Yeni Bir Tedavi: Hfds13/01/2020

Glokomun göz içi sıvı basınç yüksekliğini takiben görme sinirinde meydana gelen ilerleyici hasar olarak tanımlandığını, tedavi edilmediği taktirde görme kaybı ve körlüğe neden olabiliceğini söyleyen Özel Net Göz Cerrahi Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Mercan, bebeklikten itibaren her yaşta görülebilen glokomun 40 yaş ve üstü grupta daha sık görüldüğünü belirtti. Dünyada gelişmiş sağlık merkezlerinde kullanılan ve Türkiye’de de sayılı merkezde olan HFDS (High Frequency  Deep Sklerotomy) yöntemi ile daha güvenli ve konforlu bir şekilde tedavi edilebildiğini ve yüz güldüren sonuçlar alındığını söyledi.

Görme Kaybı Oluşabilir

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının körlükle sonuçlanabilen önemli bir göz hastalığı olduğunu belirten Op. Dr. Mehmet Mercan, “ Göz tansiyonu yüksekliği, zamanla görme sinirini tahrip ederek hastaların çevre görmesini bozar ve tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanır. Maalesef hastalar bu görme alanı defektlerini son döneme kadar hissetmezler. Erken teşhis ve tedaviye erken başlanması hastaların görme düzeyi ve görme kalitesi açısından çok önemlidir” dedi.

Yeni Tedavi Yöntemi: HFDS

Göz tansiyonunda tedaviye ilk olarak göz damlaları ile başlandığını belirten Op. Dr. Mercan, “ Damlaların yeterli gelmediği veya hastada yan etki gösterdiği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır. Yeni geliştirilen bir yöntem olan HFDS (High Frequency  Deep Sklerotomy) ile göziçi basıncı etkili bir şekilde düşürülmektedir. Bu yöntem, hastaların göz tansiyonu damlalarına bağımlılığını azaltmakta veya tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bu durum, damlaların yan etkilerinden gözümüzü korumak için oldukça önemlidir. Ayrıca, göz tansiyonu ameliyatlarına göre komplikasyon riski çok düşük; uygulaması daha kolay ve daha kısa süreli bir girişimdir. Ameliyattan sonra da iyileşme süresi birkaç gün olup hastalar için oldukça konforlu bir yöntemdir” dedi.

Ortalama 10 Dakika

Uygun hastalarda, lokal anestezi altında uygulanan yöntemde hasta seçiminin önemli olduğunu belirten Op. Dr. Mercan, “ Yüksek frekanslı diatermik bir prob yardımıyla, tıkanmış olan tahliye kanalları 6 noktadan açılarak göziçi sıvısının tahliyesi sağlanır. Yaklaşık 10 dk sürer ve ağrısızdır. Glokom ameliyatlarında olduğu gibi kesi yapılmaz ve dikişe gerek kalmaz” dedi.

Sonuçlar Yüz Güldürücü

Bu yeni yöntemin kolay uygulanması, komplikasyon oranının diğer girişimlere göre çok daha düşük olması ve etkinliğinin oldukça güçlü olması gibi sebeplerle gerek hastalar, gerekse göz hekimleri açısından oldukça yüz güldürücü olduğunu belirten Op. Dr. Mercan, “ Glokom damlalarının yetersiz geldiği ya da damlaların yan etki gösterdiği hastalarda uygulanabilecek daha kolay ve konforlu bir girişimdir. Bu nedenlerle kliniğimizde uygun hasta grubuna bu tedaviyi uygulamaktayız” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com