Ege Ambulans
Gözlerdeki Sinsi Tehlike: Diyabetik Retinopati29/11/2021

Diyabet (şeker hastalığı) gözde katarakt ve glokom (göz tansiyonu) gibi hastalıkların yanı sıra retinopati (Retina damarlarının  ve hücrelerini tahribatı) yaparak gözde görme bozukluğu ve körlüğe yol açabilen bir  hastalık olduğunu belirten Özel Egeumut Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Reşit Işık diyabetik retinopati ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Diyabetik Retinopatinin Belirtileri

Diyabete bağlı gelişen retinal kanamalar, sızıntılar veya oluşan kötü huylu yeni damarlar görme merkezini etkilememişse çoğu zaman hastalığın belirti vermediğini belirten Op. Dr. Işık, “ Ancak bu gözde sorun olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenledir ki diyabeti olan hasta şikayetlerin ortaya çıkmasını kesinlikle beklememelidir. En geç yılda bir kez göz kontrolünden geçmelidir. Eğer gözde sorunların başladığı tespit edilmişse bu süre kısalır. Retinada oluşan kanamalar, sızıntılar veya göz içine oluşan kanamalar olduğunda görme bulanıklıkları, dolaşan siyah gölgeler şeklinde belirtiler verebilir. Kanamalar genellikle uyku esnasında ve bir kereden daha fazla olmaya eğilimlidir” diye konuştu.

Kan Şekeri Düzenlenmeli

Tedavide ilk aşamasının kan şekerinin düzenini sağlamak olması gerektiğini belirten Op. Dr. Mehmet Reşit Işık, “ Çünkü kan şekeri düzensiz gidiyorsa yapılacak tüm tedavilere rağmen istenilen başarı elde edilemeyecektir.  Bu yüzden dahiliye veya endokrin uzmanı tarafından mutlaka kontrole alınmalıdır.” şeklinde konuştu.

Hastalığın Seviyesine Göre Tedavi

Diyabetik retinopatinin seviyesine ve bölgesine göre tedavi seçenekleri bulunduğunu belirten Op. Dr. Işık, “ Retinada beslenemeyen bölgeler olduğunda veya görme merkezini ilgilendiren ödemlerde argon lazer tedavisi uygun olacaktır. İleri evrelere gelmiş, göz içine büyük kanamalar oluşturmuş  veya görme merkezinde ödem oluşmuş hastalar  için Anti VEGF ( yeni damar oluşumunu önleyici faktör) ilaçlar uygulanabilir.  Göz içine büyük veya tekrarlayan kanamalar olduğunda, ileri evrelere gelmiş hastalarda ise ameliyat (vitrektomi) kaçınılmaz olabilir.  Bazen bu yöntemler herhangi biri şeklinde değil kombine olarak uygulanabilir” diye konuştu.

“Diyabetik retinopati sinsi bir hastalıktır” diyen Op. Dr. Işık, “ Görme kaybı oluşmadan da retinada ağır hasarlar oluşur. Bu yüzden düzenli kontrol, erken teşhis, doğru tedavi çok önemlidir. Diyabetik retinopatinin tam tedavisi mümkün değildir. Oluşturduğu belli hasarlar kalıcıdır. Uygulanan tedaviler diyabetik retinopatinin yol açtığı komplikasyonları sınırlı bir şekilde düzeltebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemlidir” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com