Ege Ambulans
Gözlük Kullanmak İstemeyen Hastalara Alternatif Kontakt Lensler 17/07/2017

Kontakt lenslerin görme bozukluklarını düzeltmek, göz rengini değiştirmek veya gözün ön tarafında bulunan saydam kornea dokusu hastalıklarının tedavisi için kullanıldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şükran Özyurt, “ Gözlük kullanmak istemeyen hastalar için kontakt lensler çok fazla alternatif sunmaktadır” dedi.

 Özel Retina Göz Hastalıkları Dal Merkezi’nden Op. Dr. Şükran Özyurt kontakt lenslerdeki teknolojik gelişmelerle artık  miyop ve hipermetropide 30 numaraya kadar lensler üretildiğini belirterek, “ Astigmatlarda kullanılan torik lenslerde ise 8 numaraya kadar lens bulma imkanı vardır. Çok yüksek numaralı gözlük kullananlar için kişiye özel lensler üretilebilmektedir.” dedi.

Multifokal Kontakt Lensler 

40 yaşından sonra gelişen presbiyopi dediğimiz yakın görme bozukluğunu düzelten multifokal lenslerin de yüz güldüren sonuçlar verdiğini kaydeden Op. Dr. Özyurt, “ Böylece yakın ve uzağı net görebilmek lens kullanıcılarında büyük memnuniyet yaratmaktadır. 

Keratokonüs lensleri

Kornenın öne doğru bombeleşmesi ile kendini gösteren Keratokonus hastalığında sert lenslerle istenen sonucu alamayan hastalarda, yumuşak ve sert lensin birlikte kullanımı ile üretilen hibrit lensler konforlu kullanım ve iyi görüş sağlama konusunda başarılıdır.” dedi.

Kromajen Lensler

Son yıllarda pratiğe geçirilen bir yenilikte kromajen lensler olduğunu söyleyen Op. Dr. Şükran Özyurt, “ Kısmi ya da tam renk körlüğü nedeni ile renkleri ayırmayan kişilerde bu lenslerle renkleri veya tonları ayırmak mümkün olabilmektedir. Özellikle elektrik, boya sektörü gibi alanlarda çalışan renk görme problemi olan kişilerde bu lenslerle iş başarısı artmaktadır.” 

Hekim Kontrolü Önemlidir

Kontakt lenslerin göz doktorları tarafından muayene edilerek  uygun lensin saptanmasından sonra kullanılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Özyurt, “ Muayene sırasında adayın gözüne  uygun çap ve eğim belirlenir,  , lensin numarası tespit edilir , kişinin gözyaşı seviyesine uygun materyal saptanır ve buna uygun kontakt lens reçete edilir. Gözün eğimine uygun olmayan ,rastgele alınan lensler, görüntüyü düzeltse bile göze zarar vererek lensi üzerine yerleştirdiğimiz kornea dediğimiz saydam bölgede zedelenmelere yol açabilmektedir. Göze dar gelen sıkı lensler göz kırpma sırasında hareket etmediği için korneaya yapışarak yüzeyinde yaralanmalara neden olurken  gevşek lensler de  göz kırpma sırasında göz yüzeyinde fazla hareket ederek görüntünün zaman zaman bozulmasına , batmalara neden olarak  rahatsızlık verir. Kontakt lensler hekimin öğreteceği , dikkat edilmesi gereken kurallara uyulduğu taktirde  uzun yıllar emniyetle kullanılabilecek yardımcılardır. Lensin iyi temizlenmesi, takıp çıkarırken temizlik kurallarına uyulması, lensle kullanım sürelerinin geçirilmemesi, çeşme suyu veya başka sıvılarla değil, lens sıvılarıyla yıkanması, başka kişilere denemek için takılmaması, görüntü bulanıklığı, batma, çapaklanma ,kanlanma gibi durumlarda lens kullanımına ara verilerek bir göz doktoruna muayene olunması  gerekmektedir.” dedi

Oksijen geçirgenliği yüksek, gözü rahatsız etmeyen, uygun seçilen lensleri kullanan hastalarımız çok uzun yıllar sağlıklı bir şekilde lens kullanımına devam edebilmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com