Ege Ambulans
Gribin Reçetesi Yazıldı14/12/2018

Özel İzmir Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Yoket, 2018-2019 kışında da ülkeyi etkisi altına alabilecek salgın viral enfeksiyonların etkeninin A grubu influenza virüsleri  olduğunu ve tedavisinin ilk yolunun kesin istirahat etmek olduğunu söyledi. Salgın virüsten korunma ve tedavi yolları hakkında da bilgi veren Dr. Ümit Yoket vatandaşlara da bazı tavsiyelerde bulundu.

Domuz Gribi Kadar Ciddi Bir Virüs

Özel Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Yoket ülkeyi etkisi alacak salgınlarda  H1N1 virüsünün baş rolü oynayabileceğini ve bu virüsün 2009 yılında ülkeye ilk girdiğinde domuz gribi olarak adlandırılmış olduğunu söyledi. Bu yıl aradan geçen 5-6 yılda gerek yapılan aşılamaların gerekse toplumsal bir bağışıklanma oluşmasının nedeni ile virüsün 2009 yılındaki kadar ölümcül olmasa da gribal enfeksiyon seyrinin ağır geçtiğini ve uzun sürdüğünü belirten Dr. Ümit Yoket, özellikle yaşlı kimselerin, çoçukların, şeker hastası olanların, kronik akciğer hastalıkları olanların bağışıklk sistemini zayıf düşürecek hastalıkları olanların hastalığın ölümcül sonuçlarına daha yakın olduğunu söyledi.“Hastalık etkeni olarak bir bakteriyel enfeksiyonlar  grubu vardır bunların tedavisinde antibiyotik kullanılması gerekir. Birde güncel konumuz olan virüs dediğimiz mikroorganizmalar vardır ki bu viral enfeksiyonlarda antibiyotik geçersizdir. Ancak bu virüslerin tedavi yolu iyi istirahat ile başlıyor” dedi. Virüslerin ellerde 2 saat kadar canlı kalabileceğini söyleyen doktorumuz hastalığın % 95 oranında el ve ağız teması ile bulaşıp yayılabileciğini  kapı kolları, paralar ve telefon ahizlerinin bu konuda baş rolü oynadıklarını belirtti.

Belirtileri Nelerdir?

Özel Gazi Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Ümit Yoket hastalığın belirtilerinin ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, eklem ağrıları olduğunu özellikle de bu yıl bulantı kusma ve ishallerin tabloya eklendiğini söyledi. “ Önemli olan hastalığı tedavi etmek değil, hastalığa yakalanmadan önce alınacak önlemler diyen Dr. Yoket şunları söyledi. “ Alınacak önlemlerin en başında gripli kişiyi izole etmek geliyor. Onun dışında kişilerin hijyen şartlarına çok önem vermesi gerekir. Bu hijyen şartlarının başında da el ve yüz temizliği geliyor. Özellikle işyerlerinde kapı kollarının sık sık temizlenmesi gerekir ve buralarda çalışan insanların ellerini sık sık yıkamaları gerekiyor. Gıdamıza dikkat etmeliyiz. Bol sıvı almalıyız.”

1 Şart İstirahat

Bu hastalığın tedavisinde en temel şartın istirahat olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Yoket “ Kişi İstirahat ederken de bol sıvı almalı ve hijyene dikkat etmeli. Bu hastalığın tedavisinde en önemli etken istirahat etmek. Çünkü vücudun enerjisini mutlaka virüsle savaşmaya harcaması gerekir. Bu süre zarfında işe gitmek, yürüyüş yapmak gibi gündelik hareketler yapılmamalı ve tamamen istirahat edilmeli.  Tabi bu istirahat sırasında ateş düşürücü, burun tıkanıklığı giderici ilaçlar alınabilir ancak bu hastalığın temel tedavisi istirahatle başlıyor. Özellikle yaşlı hastalar da grip ilaçlarını daha dikkatli kullanmak gerekir. Çünkü ilaçların bazıları damar büzüştürücü etkiye sahip buda yaşlı ve tansiyon hastası olanlarda tansiyon yükselmesine sebep olabiliyor.” diye konuştu.

Virüslü Çocuklar Kesinlikle Okula Gitmemeli

Virüslerin çocuklarda daha çabuk geçtiğini belirten Özel Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Yoket “ Çocuğun kendisi gripliyse iyileşene kadar kesinlikle okula gitmemeli. Bu hem çocuğun kendisinin iyileşmesi için önemli, hem de okulda sağlıklı çocukların hastalanmamaları için önemli.” dedi.

Virüsten Korunmanın Yolu Hijyen

Çalışan kişilerin hastalandıkları takdirde rapor alarak işlerine bir süre ara verip istirahat etmelerinin iyileşme sürecini hızlandıracağını söyleyen Özel Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Yoket “ Bu sayede işyerinde diğer çalışan kişilere de bu hastalık geçmez. Fakat kişilerin bu ortamlarda çok çalışmak gibi zaruretleri varsa kesinlikle maske kullanmalılar. Orada çalışan sağlam kişilerde maske kullanmalılar. Bu kişiler özellikle kapıları açıp kapatırken mutlaka kağıt mendil ile açmalı ki hastalıklı kişinin tuttuğu yerden virüs kapılmasın. Sebze meyve, c vitamini ve bol sıvı almak bu hastalığın başlıca tedavilerinden birisi.” diye konuştu. 

Salgınlara Karşı Dikkat Edilmeli

Dr. Yoket, “ Tabi eğer hastalık doğru tedavi edilmezse bakteriyel enfeksiyonlar, zatürre, tonsillit ve sinüzit gibi arkasından gelebilecek bağışıklık sisteminin zayıflamasından oluşabilecek pek çok hastalığa yol açmasından dolayı da bu salgınlara karşı çok dikkatli olmak gerekir.” Dedi

Ortam Nemlendirilmeli

Ortamın ısıtıldığında havadaki nemin azalmasının hastalık sürecini etkilediğini belirten Özel Gazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Yoket şunları söyledi.

“ Kış aylarında evlerin soba, klima, kalorifer gibi ısıtıcılarla ısıtılmasından dolayı evin içinde nem azalmasının da hastalık riskini artıracağından ve hasta olan kişinin iyileşmesini etkileyeceğinden dolayı peteklere su kapları asılmalı, ıslak havlu konmalı veya en doğrusu buhar makinesi ile oda havası nemlendirilmelidir.”

Hekim kontrolu

Özellikle yukarıda belirtilen risk grubundaki hastaların mutlaka doktor tarafından muayene ve takip edilmeleri gerektiğini belirten Dr.Ümit Yoket antibakteriyel veya antiviral tedavinin mutlaka hekim tarafından düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com