Ege Ambulans
Hamilelikte Kasık ve Göbek Fıtığına Dikkat08/07/2024

Anne Adayları İçin Önemli Uyarılar

Hamilelik süreci, anne adayları için hem fiziksel hem de duygusal olarak birçok değişiklikle dolu bir dönemdir. Bu dönemde, kadınların vücutları büyük bir değişim geçirir ve bazı sağlık sorunları daha belirgin hale gelebilir. Bu sorunlardan biri de kasık fıtığıdır. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver hamilelikte kasık ve göbek fıtığına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Takip Altına Alınmalı

Kasık fıtığının hamilelikte genellikle tehlikeli olmadığını söyleyen Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Ancak hamilelikte kasık fıtığı dikkatle izlenmesi ve takip edilmesi gereken bir durumdur. Fıtığın sıkışması ve bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi komplikasyonlar nadiren görülür. Ancak bu durumlar acil müdahale gerektirebilir.  Kasık fıtığı bağırsakların sıkışarak kan akışının kesilmesi ve bu durumun bağırsak tıkanıklığına yol açması, bağırsakların tamamen tıkanması ve sindirim sisteminin işleyişinin durması, bağırsakların delinmesi ve enfeksiyonun karın boşluğuna yayılması durumlarında tehlike oluşturabilir” dedi.

Hamileliğe Engel Değil

Kasık fıtığının genel olarak çocuk yapmaya engel olmadığını kaydeden Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Ancak, hamilelik sırasında fıtık belirtileri gösteren kadınların doktor kontrolünde olmaları ve gebelik süresince dikkatli izlenmeleri önemlidir” diye konuştu.

Tedavi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte fıtığın semptomlarını hafifletmek için bazı önlemler alınabileceğini kaydeden Doç. Dr. Mutlu Ünver şu tavsiyelerde bulundu. “ Hamilelik döneminde kasık fıtığı çıkan hastalar fıtık bandı veya destek korseler kullanabilirler. Fiziksel aktiviteyi azaltmak ve dinlenmek alınacak diğer önlemdir. Bu dönemde beslenme de çok önemlidir. Bağırsak hareketlerini düzenlemek için lif açısından zengin bir diyet uygulanmalıdır. Ayrıca doktor onayıyla yapılan hafif egzersizler, kasları güçlendirebilir” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com