Ege Ambulans
Hamilelikte Sigara İçmenin Zararı Saymakla Bitmiyor08/12/2017

Hamilelikte sigara içmenin oldukça tehlikeli olduğunu belirten Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları ( BASEK) ve Batı Anadolu Central Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, “ Yapılan araştırmalar hamilelikte sigara içmenin bir hastalığı daha tetiklediğini ortaya çıkardı. Çeşitli kimyasal maddeler içeren sigara düşük zeka, davranış bozuklukları ve Cerebral Palsy’ye neden olabilir.” dedi.

Sigara tüketiminin küresel bir sorun olduğuna dikkati çeken Op. Dr. Özer Gürbüz, “ sigaraya bağlı hastalıklar dünyada önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hamilelikte sigara kullanımı hem anne adayının, hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atıyor. Hamilelikte sigara kullanmak bebeğin Cerebral Palsy olma riskini de arttırıyor. Sigara kullanan anne adaylarının bebeklerinin akciğerleri daha az gelişirken, bu durum aynı zamanda bebeklerin beyin gelişimi de olumsuz etkileyebilir. Çeşitli kimyasal maddeler içeren sigara düşük zeka, davranış bozuklukları ve Cerebral Palsy’ye neden olabilir.” dedi.

Aynı durumun pasif içicilikte de görülebildiğini belirten Op. Dr. Gürbüz, “ Hamilelikte anne adaylarının sigara kullanması bebeğin su kesesinin açılmasına, bebeğin plasentadan erken ayrılmasına, dış gebeliğe ve bebeğin Cerebral Palsy’li olmasına kadar birçok sağlık probleminin yaşanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle anne adaylarının hamile kalmadan önce sigarayı bırakmaları, hatta hamilelik planı yapmadan en az 3 ay önce sigarayı bırakmaları gerekiyor. Sigara içen annelerin hamileliklerinde bebeğe giden kan akımının azalması sonucu düşük, plasentanın erken ayrılması, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, rahim içinde bebeğin gelişiminin geri kalması gibi hamileliğe olumsuz yönde etkileri olabilir.

Cerebral Palsy nedir?

Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan fiziksel bir engellilik durumudur. Beynin travmaya uğramış kısımlarına erken müdahale edilerek, hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilmektedir. Ancak Cerebral Palsy tamamen tedavi edilebilen bir durum değil. Cerebral Palsy’ye çoğunlukla başka bir fiziksel ya da zihinsel engellilik durumu da eşlik edebiliyor. Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Pasly’li birey bulunuyor. Türkiye’de ise her 1.000 canlı doğumdan 4,4’ü Cerebral Palsy teşhisi alıyor.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com