Ege Ambulans
Hamilelikte Tarama Testleri Anne Ve Bebek Sağlığı Açısından Önemli30/11/2019

Özel Gazi Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşen Kızılyar gebelik planlayan her kadının öncesinde mutlaka bir kadın doğum uzmanınca değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Gebelik öncesi değerlendirmenin anne adayının gebeliğini etkileyebilecek sistemik bir rahatsızlık ve enfeksiyon taraması, jinekolojik muayenesini içerdiğini belirten Op. Dr. Ayşen Kızılyar, 3 ay önceden folik asit desteğine başlanması ve diş hekimi kontrolünün de unutulmaması gerektiğini söyledi.

Aralıklı Kontroller Şart

Başlangıcından doğuma kadar olan 40 haftalık dönemde anne ve bebeğin belli aralıklarla değerlendirildiğini belirten Op. Dr. Kızılyar, “ İlk 12 hafta da gebelik kayıpları daha sık görüldüğü için kontroller 2-3 hafta ara ile yapılması uygundur. Daha sonraki dönemlerde şayet riskli bir durum yok ise ayda bir kontrol yeterlidir ve 32’inci gebelik haftasından sonra kontroller tekrar sıklaşır” dedi.

Kilo Alımına Dikkat!

İlk 3 ayda sık görülen şikâyetler arasında bulantı, kusma, kokulara hassasiyet, uykuda artış, memelerde gerginlik, hassasiyet, duygusal dalgalanmalar ve kasık ağrısı bulunduğunu kaydeden Op Dr. Kızılyar, “ Tabi hiç bir şikâyette olmayabilir ama bu şikâyetler genellikle 12’inci haftadan sonra geçmektedir. Gebe muayenelerinde tansiyon kilo ölçümleri yapılır, gebenin varsa şikayetleri değerlendirilir ve ultrason ile bebeğin sağlığının nasıl olduğu değerlendirilir. Bir gebelik süreci boyunca ortalama alınması gereken kilo 11-16 kg arası olup gebenin başlangıç kilosuna göre bu oranlar bir miktar artıp azalabilir. Unutulmamalıdır ki çok kilo almak asla bebeğin çok sağlıklı olmasını sağlayan bir durum değildir” dedi.

Tarama Testleri

11-14 hafta arasında ultrason ile bebeğin ense kalınlığı ölçümlerinin yapıldığını kaydeden Op. Dr. Kızılyar, “ Burun kemiğinin varlığı değerlendirilir ve tüm bu verilere, anneden alınan kandaki hormon değerleri ve anne yaşı da eklenerek kombine tarama testi yapılır . bu test tüm bu veriler ile hesaplanan iststistiksel bir sonuçtur. Güvenilirliği yüksek olmakla birlikte bebeğinizin yüzde 100 sağlıklı olduğunu göstermez. 9 . gebelik haftadan itibaren yapılan fetal DNA testleri daha güvenilir sonuç vermektedir. 20-22 gebelik haftasında perinatoloji uzmanı tarafından ayrıntılı fetal anomali tarama ultrasonu yapılmalıdır. 24-28 gebelik haftasında glukoz tarama testi yapılmalıdır. Sosyal medyada konuşulduğu gibi bu test bebeğinize zarar vermez. Şayet gebede kan uyuşmazlığı var ise 28. gebelik haftasında indirekt coombs testi yapılmalıdır.. 32. gebelik haftasından sonra muayenelere NST dediğimiz bebeğin iyilik halini değerlendirmemize yardımcı olan test eklenir. 36 gebelik haftasından sonra gebe kontrolleri 1 hafta ara ile yapılır ve 37. gebelik haftasından sonra doğum beklenmeye başlanır. 40 hafta dolduğu halde hala doğum başlamadı ise , muayenelerde bebeğin sıkıntıda olduğunu gösteren herhangi bir durum yok ise olabilecek tüm riskler hakkında aile ile de ayrıntılı konuşarak 42.haftaya kadar sık kontroller ile beklenebilir, dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com