Ege Ambulans
Hareketli Yaşam Kalp Sağlığı Açısından Desteklenmeli15/01/2019

Özel Zeybek Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Kocakuşak, Özellikle 65 yaş üstü hastaların hareketli yaşama teşvik edilmesinin ve düzenli egzersiz yapmalarının kalp ve damar sağlığı açısından fayda sağlayacağını söyledi.

Düzenli İlaç Kullanımı Önemli

Dr. Serkan Kocakuşak yaşlılarda kalp hastalığının birkaç özelliğinin var olduğunu belirterek, “ Bu grupta hipertansiyon dediğimiz büyük tansiyon yüksekliği daha çok görülmekte ve tedavisi daha zor ve dirençli olmakta. Aynı zamanda kolesterol yüksekliği de görülen diğer hastalıklar arasında. Ülkemizde özellikle 70 yaş üzeri hastalarda kolesterol ilaçlarının kullanımına daha dikkatli yaklaşılırken, günümüzde diğer yaş grubu hastaları gibi aynı şekilde tedavi edilmesi ve gerekenin yapılması önerilmektedir. Dünyada hala geçerli olan bilgi kolesterol ilaçlarının damar sertliği, damar tıkanıklıkları, kalp damar tıkanıklığı, bacak damar tıkanıklığı konusunda hala kullanılması gerektiği yönünde önerilmektedir. Halkta yaratılan bu ön yargıyı kaldırmaya çalışıyoruz.” dedi.

Konforlu Bir Yaşam İçin

Bu yaş grubunda aynı zamanda damar sertliği, kireçlenme adı verilen damar yapısında bozulmalarında çok sık görüldüğünü belirten Dr. Kocakuşak, “ Koroner arter, bacak damar ve  beyin damarı tıkanıklıkları gibi damar tıkanıkları görülmektedir.  Anjiyo ve medikal yöntemlerle bu hastaların daha konforlu bir hayat sürmesi için gereken müdahaleler yapılmaktadır. Merkezimizde eko kardiyografi, tansiyon ritm holter, efor testi gibi gibi invaziv girişim dışındaki bütün kardiyolojik işlemler yapılabilmektedir. Gerekli görüldüğünde de bu hastalar invaziv girişimler için yönlendirilmektedir.  Bu hasta grubunda kapak yapısının bozulması nedeniyle geçen yıllarla birlikte bozulmalar kireçlenmeler ve daralmalar oluşmaktadır. Bunlarla ilgili olarakta tıbbi ve medikal tedaviler planmakta, gerekli görülen operasyonla ilgili olarakta hastalar çeşitli sağlık merkezlerine  yönlendirilmektedir.” dedi.

Hareketli Yaşam desteklenmelidir

Özellikle 60 yaş üstü hastaların kilo kontrolünün sağlanmasının tansiyon yükselmeleri, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalıkların dengesini sağlayabildiğini belirten Dr. Serkan Kocakuşak, “ Hastaların kilo almasını engellemek ve fiziksel aktivitelerin devamının sağlanması konusunda aile bireyleri onları motive etmelidir. Kişi hangi hareketi yapabiliyorsa ve ne kadar yapabiliyorsa yapmalıdır. Bu yüzme olur, bisiklet ya da yürüyüş olur. Düzenli bir şekilde yapmaları kendilerine fayda sağlayacaktır. Dieğr yandan bazı aile bireyleri annem babam yaşlı düşüncesiyle bir çok işlerini kendileri yapmaya çalışıyor. Kişinin yapabildiği kadar kendi işlerini kendilerinin yapmaları konusunda aile desteklemeli. Yapabiliyorsa market alışverişini kendi yapsın, çöpünü kendi atsın, faturasını kendi yatırsın. Hareket etmeleri sağlıkları açısından fayda sağlayacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com