Ege Ambulans
Hastalıklardan Korunmak İçin Grip Aşısı08/11/2017

Özel Gazi Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Irmak Üstün özellikle kalp ve kronik hastalığı olan ve 65 yaş üzerindeki kişilerin kış aylarında gripten korunmaları için girp aşısı yaptırmalarının faydalı olabileceğini belirterek grip aşısı hakkında bilgiler verdi.

Aşıların enfeksiyonlardan korunmak için önemli bir yol olduğunu belirten Dr. Esra Irmak Üstün, “ Aşılar 18. yüzyıldan beri pek çok hastalığın yayılmasını önlemiş hatta ortadan kaybolmasını sağlamıştır. Çiçek hastalığının dünyadan silinmesini sağlayan aşı metodu 1700’lü yıllarda İstanbul u ziyaret eden Lady Mary Wortley Montogu tarafından Avrupa’ya götürülmüştür. Günümüzde kızamık, çocuk felci, tüberküloz, su çiçeği, hepatit, kabakulak boğmaca, tetanoz, difteri ve başka pek çok hastalık bu yolla önlenebilmektedir.” dedi.

Aşıların etkisi azaltılmış ya da öldürülmüş mikroplardan hazırlandığını ve bağışıklık sistemini uyararak koruma sağladığını kaydeden Dr. Üstün, “ Aşıların allerji dışında ciddi bir yan etkileri yoktur, güçlü koruyucu etkileri vardır. Belirli zamanlarda tekrarlanmaları ve uygun doz ve zamanda yapılmaları koruyuculuklarını arttırır.” dedi.

Gribe Karşı Aşı Vurulun

Gribin özellikle içinde bulunduğumuz sonbahar ve kış aylarında görülen virüsler aracılığı ile hızla yayılabilen önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu hatırlatan Dr. Esra Irmak Üstün, “ Grip soğuk algınlığına göre daha ciddi bir hastalık olup yüksek risk grubunda ölümcül sonuçlara yol açabilir. Grip aşısı Eylül-Kasım ayları arasında ve gelecek kış döneminde sık görülmesi beklenen virüslerin zayıflatılmış halinden elde edilir. Özellikle 65 yaş üzerinde olanlarda, kalp yetersizliği, böbrek, karaciğer hastalığı, diyabet, astım ve KOAH gibi kronik hastalıkları olanların, bu kişilerin bakımını üstlenenlerin, kemoterapi alan kişilerin her yıl düzenli grip aşısı yaptırmaları enfeksiyondan korunmalarına yardımcı olacaktır. Tavuk yumurtasına alerjisi olanlarda ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabileceğinden aşı önerilmemektedir. Aşı içinde aktif virüs bulunmadığından aşının gribe yol açma ihtimali yoktur. Nadiren 1 gün süren hafif ateş ve kas ağrısına sebep olabilir. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com