Ege Ambulans
Hayatını Kız Çocuklarının Eğitimine Adamış Profesör07/05/2021

Görevli olduğu İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Şükran Köse ve ekibi son bir yıldır dünyaya ve ülkemize musallat olan Covit – 19 salgınında enfeksiyona karşı ciddi mücadele ediyorlar. Bu iş yükünün arasında hayatını kız çocuklarının geleceğine adayan Prof. Dr. Köse kurdukları Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği’nin ( BUHASDER) çalışmalarıyla da  elde edilen tüm gelirleri ve yapılan bağışları kız çocuklarının okul ve eğitim masraflarına harcıyorlar.

Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği ( BUHASDER) tarafından hazırlanan Dünyayı Değiştiren 56 Kadın adlı kitabın geliri kız çocuklarına burs olarak verilecek. BUHASDER Genel Başkanı ve aynı zamanda İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Şükran Köse, “Biz bu kitabı, kitapta yer alan kadınların,  özellikle de kız çocuklarımıza örnek olmasını ve çocuklarımızın bilimle, sanatla, uğraşmalarını, kariyer yapmaları ve meslek sahibi olmaları konusunda kendilerine ışık olması gerektiğini düşünerek hazırladık” dedi.

Nobel Ödüllü Marie Curie, Nadime Gordimer, Tevekkül Karman, Sigrid Undset, Nelly Leonie Sachs, Esther Duflo, Andrea Ghez, Nadia Murad ve Jennifer A. Doudna'nın da aralarında bulunduğu 56 kadının hayat hikayelerinin yer aldığı 'Dünyayı Değiştiren Elli Altı Kadın- Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi' isimli kitap yayınlandı. Kitabın editörlüğünü Prof. Dr. Şükran Köse ve Dr. Eren Akçiçek yaptı. Yazarların tamamı çeşitli alanlarda kendilerini kanıtlayan ve toplumsal sorumluluk projelerinde görev alan kadınlar oldu. 3 yıllık yoğun çalışmanın ürünü olan 865 sayfalık kitap, 2 amaca yönelik yazıldı. İlk amaç, tarih boyunca doktora eğitimi dahil olmak üzere, akademik ilerlemeleri engellenen kadınların ortaya koydukları başarıların gelecek nesiller için örnek olması. İkincisi ise kız çocuklarının Nobel ödülü alan kadınları rol model olarak benimsemesi ve kendi eğitimlerine daha istekli bir şekilde sarılmasının sağlanması. Ayrıca  kitap satışından elde edilecek gelir ise, Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) aracılığı ile kız çocuklarının eğitimine harcanacak.

Prof. Dr. Şükran Köse, “ Yoğun çalışmalar ve büyük emekler sonucu hazırladığımız bu kitabı, kadın haklarını Dünya’da ilk kez hayata geçiren Atatürk’ümüze, Kurtuluş Savaşı’mızın kazanılmasında kilit rol oynayan kadınlarımıza, bilim ve sanatta geçmişte öncülük eden, gelecekte de öncülük edecek olan kadınlarımıza, Covid-19 pandemisi sürecinde hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarına ve tüm annelere ithaf ettik” dedi.

Özellikle Kadınlar Okumalı

Prof. Dr. Şükran Köse “ dernekte çalışan ve eğitim veren tüm meslektaşlarımız gönüllü olarak görev alıyor. Bu bir gönül işi. Ben ne kadar çok kız çocuğu okursa ve iş hayatına atılıp ayakları üzerinde durur ise o kadar iyi diye düşünüyorum. Okumak insanı geliştiriyor, ayaklarının yere sağlam basmasını sağlıyor. Kadınların ekonomik özgürlüğü yerinde olması gerekiyor. Okumak çok önemli. Biz bu kitabı, kitapta yer alan kadınların, çocuklarımıza örnek olmasını ve çocuklarımızın bilimle, sanatla, uğraşmalarını, kariyer yapmaları ve meslek sahibi olmaları konusunda kendilerine ışık olması gerektiğini düşünerek hazırladık” dedi.

Amaç farkındalık oluşturmak

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı, Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse, BUHASDER’in 2008 yılında kurulduğunu belirterek, “ Amacımız kişileri hastalılardan korumak, hasta olmadan önce nasıl korunacaklarını öğretmek, bulaşıcı hastalıklara karşı farkındalıklarını artırmaktır. Bu amaçla okullarda hijyen eğitimleri veriyoruz. Lise çağındaki gençlerimize cinsel eğitim, kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları ile ilgili eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve TÜBİTAK’ın işbirliği ile gerçekleştiriyoruz” dedi.

El Yıkamanın Önemi

Kovid-19 pandemi döneminde el yıkamanın ve hijyenin önemini bir kez daha anladık diyen Prof. Dr. Şükran Köse, “ Bu süreçte berber, kuaför, güzellik salonları, taksici esnafına eğitimler verdik. Salgın bize el yıkamanın önemini bir kez daha gösterdi. El yıkamak bulaşıcı hastalıklarda korunmada en basit ve ucuz bir yöntem. Bunu doğru uygulamalıyız. Şimdi yeni bir proje aşamasındayız. Kovid-19’dan nasıl korunuruz? diye bir proje hazırladık. Bu projeyi İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi, İzmir Sanayi Odası, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi ile TÜBİTAK ile beraber bu projeyi yöneteceğiz” dedi.

Bölgelerde Temsilcilerimiz Var

“Her bölgede BUHASDER için çalışan temsilcilerimiz var” diyen Prof. Dr. Köse, “ O bölgedeki arkadaşlarımız, meslektaşlarımız kendi şehirlerinde okullarda ve bizi çağıran yerlerde eğitimler veriyor. BUHASDER olarak ulaşabildiğimiz kadar insana dokunmak istiyoruz. Bizi çağıran her kurum ve kuruluşa da eğitim vermeye hazırız” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com