Ege Ambulans
Her 8 kadından birinin Meme Kanserine yakalanma riski var08/10/2018

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde meme kanseri farkındalık ayı kapsamında vatandaşlar bilgilendirildi. Ege Tıp Kurumsal İletişim Müdürlüğü ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı tarafından bu yıl Tıp Fakültesi Polikliniklerinde stant açılarak, meme kanseri farkındalık broşürleri dağıtıldı.

Etkinlik kapsamında meme kanseri konusunda bilgi veren Prof.Dr. Ayfer Haydaroğlu, ‘‘Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü ve görülme sıklığı her yıl  yüzde 1.5 oranında artıyor. Sekiz kadından birinde meme kanserine yakalanma olasılığı var. Meme kanseri ne kadar erken evrede teşhis  edilirse hastanın yaşam şansı artıyor. Tarama yöntemleriyle meme kanseri artık ölümcül olmaktan çıkarak, kronik bir hastalık haline geldi’’ dedi. 

Meme kanserinin belirti vermeden ve çok küçükken tarama kontrolleri ile yakalanmasının  mümkün olduğunu ifade eden Prof.Dr. Haydaroğlu, ‘‘ Bunun için 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise her yıl mamografi çektirilmesi gerekiyor. Mamografi taraması ile kanserin memede saklanacağı bir yer olmadığından tespit edilmesi kolaylaşıyor. Ayrıca her kadın bedeni ile ilgili olmalı, menopoz öncesi kadınlar adetin başlangıcından 7-10 gün sonra; menopoz sonrası kadınlar da her ayın aynı günü kendi kendine meme muayenesi yapmalılar’’ şeklinde konuştu.   

ERKEN TEŞHIS HAYAT KURTARIYOR

Ekim ayının 2004 yılından beri tüm dünyada ve Türkiye’de meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlendiğini ve bu ayda çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini söyleyen Prof. Dr. Haydaroğlu şöyle konuştu: ‘‘ Bu etkinlikler kapsamında kadınları uyararak memelerini kontrol  etmelerini, doktora gitmelerini ve film çektirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.  Yapılan istatiklerde de bu ay zarfında hasta müracatlarının arttığı ve hastaların bu farkındalık eylemlerinin etkisi ile doktorlara başvurduklarını görüyoruz. Eğer kadınlarımız kendi bedenleriyle ilgili olmazlarsa çok daha ilerlemiş dönemde hastalığa yakalanınca çok daha  zor tedavilerle bu hastalığın üstesinden gelebiliyoruz bu nedenle bu ayı değerlendirip kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz.’’

Etkinlikler kapsamında vatandaşlara doğal görünümlü bir meme maketi üzerinde “Uygulamalı Meme Kanseri Farkındalığı Semineri” ile meme içindeki iyi ve kötü huylu kitlelerin el muayenesi ile nasıl saptanacağı da gösterildi. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com