Ege Ambulans
Hipertansiyon ve Tuz Hakkında Yanlış Bilinenler29/03/2021

Özel Egeumut Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, Hipertansiyon ve Tuz Hakkında Yanlış Bilinenler ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Hastaların doktorlarına en çok sorduğu ve kendilerince bazı yanıtları olan sorulardaki yanlışların bilinmesinin hastaların takip tedavi ve bilinçlenmesinde oldukça önem arz ettiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Uğurlu, Hipertansiyon ülkemizde 18 yaş üstünde her on kişiden üçünde bulunmaktadır ve hipertansiyon ile mücadelede en önemli nokta tuz kısıtlanması ve yaşam tarzı değişikliğidir. Ülkemizde önerilen normal tuz alımının(günlük toplam 1 çay kaşığı:6 gram sodyum) yaklaşık 2-3 katı tuz tüketilmektedir. Elbette tuz vücuda gereklidir ancak her şeyde olduğu gibi tuzda da fazlası bizlere hastalık olarak dönmektedir” dedi.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış: Tansiyonum yüksek, doktorum ilaç önerdi ama ben ilaç kullanmadan tuzu azaltarak, sarımsak yiyerek vs ile normale indirebilirim.

Doğru: Tedavide birinci basamak zaten önce ilaç dışı yöntemlerin uygulanmasıdır.  (kilo kontrolü, sigara bırakılması, tuz kısıtlanması vs), doktorunuz zaten bunları önerecektir. Bunların yeterli olmadığı durumlarda veya bunlarla normale inmeyecek kadar yüksek olan tansiyonda ilaç önerecektir.

Yanlış: Hastaneye veya doktora giderken ilaçlarımı yutmadan gitmeliyim.

Doğru: ilaçlarınızı zamanında alarak gidiniz. Doktorunuz, ilaçlarınızın yeterli olup olmadığını ancak bu şekilde anlayacaktır.

Yanlış: Tansiyon ani yükselirse birden normale düşürülmelidir.

Doğru: Tansiyonun bazı özel durumlar dışında kısa sürede (damardan ilaçlarla veya dil altı bazı ilaçlarla) birden düşürülmesi özellikle yaşlılarda son derece zararlıdır. Beyin kan akımını bozarak ciddi problemlerin oluşmasına yol açar. Böyle durumlarda doktorunuza danışınız. 

Yanlış: İlaç kullanıyorum tansiyonum normal. O halde ilaçlarımı azaltmalıyım veya kesmeliyim.

Doğru: İlaç verilmişse, kendinizi iyi hissetseniz ve tansiyonunuz normale dönse bile ilacınızı mutlaka düzenli ve kesintisiz olarak kullanınız. Unutmayınız ki ilacı azalttığınız veya bıraktığınız zaman, tansiyonunuz tekrar yükselecektir.

Yanlış: Şikayetim yok o halde tansiyonum normal!

Doğru: Şikayetlerin olmaması halinde tansiyon yüksekliğinin önemli olmadığı inancı son derece yanlıştır. Yüksek tansiyonun hastada şikayet oluşturmaması daha tehlikelidir

Yanlış: Aslında fazla tuz almıyorum, çünkü yemeklerime tuz koymuyorum.

Doğru: Günlük aldığımız tuzun yüzde 75'ini yemek için satın aldığımız ürünlerle alıyoruz. Hatta bazı yiyeceklerin 1-2 porsiyonu ile günlük maksimum miktara bile ulaşabiliriz. Genel olarak işlenmiş et ürünleri, hazır çorbalar, konservelerde tuz miktarı çoktur. İnanması zor ancak hazır çilek reçelinde bile belli oranda tuz bulunmaktadır.

Yanlış: Tuza özellikle yaşlı insanlar dikkat etmelidir.

Doğru: Çok fazla tuz almak her yaştan insanın tansiyonunu yükseltebilir. Günümüzde 30-40'lı yaşlarda yüksek tansiyonun (hipertansiyon) görülme sıklığı oldukça fazladır.

Yanlış: Normal tuz yerine istediğim kadar diyet tuzu kullanabilirim.

Doğru: Diyet tuzlarında çoğunlukla tuz tadını veren potasyum klorür (KCl) bulunur. Bazılarında ise buna ek olarak bir miktar normal tuz da olabilir. Potasyum klorür böbrek hastalarında zararlı olabilir. Onun için diyet tuzunu ancak doktorunuz önerirse kullanmalısınız.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com