Ege Ambulans
Hipertansiyon; Sessiz Ve Sinsi Katil…06/08/2018

Özel Balçova Alfagöz Tıp Merkezi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akif Ekinci hipertansiyonun tedavi edilmezse birçok ciddi hastalıklara sebep olabileceğini belirterek hipertansiyon hastalarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Hipertansiyon hastalığı toplumun 3 te birinde olması nedeni ile çok sık karşılaşılan bir sorun olduğunu belirten Ekinci, “Özellikle ailesinde hipertansiyon öyküsü olanların daha dikkatli olması gerekmektedir. Birçok hasta da hipertansiyon nedeni ile ilaç kullanmaktadır. Maalesef hastalarımız hipertansiyonu sadece baş ağrısı yaparsa önemsemektedir. Ancak uygun şekilde tedavi ve takip edilmezse öncelikle felç, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği gibi birçok ciddi hastalığa neden olmaktadır. Hipertansiyon ve sigara önlenebilir ölüm ve felç nedenleri arasında en başta gelmektedir. Bunun anlamı eğer hipertansiyonu doğru şekilde tedavi edersek ve hasta da ilaçlarına ve diyetine uyarsa birçok felç, kalp krizi gibi tehlikeli sonuçlar önlenecektir.” dedi.

Tansiyon Ölçümüne Dikkat!

Tansiyon ölçümünün hastalığın seyri açısında önem arzettiğini belirten Dr. Ekinci, “ bu anlamda tansiyon ölçümü yaparken 1 saat yemek yemeden ya da aç karnına olmak; ölçüm öncesi 1 saat çay-kahve-sigara içmemiş olmak; duş alımından sonra 1 saat geçmeden tansiyon ölçmemek önemlidir.

Tansiyon ölçüm aletlerinde özellikle hastalarımız için koldan ölçen otomatik cihazlar öneriyoruz . Tansiyon ölçerken kolumuzun kalp seviyesinde tutulması, tansiyon aletinin manşonunun kolumuza uygun şekilde bağlanması ve rahat bir koltuğa oturarak kolumuzun altına mutlaka destek konulması önemlidir. Çok önemli bir hususta tansiyonun hangi koldan ölçüleceğidir. Tansiyon ölçümüne başlarken tansiyonu her iki koldan ölçmek ve yüksek çıkan koldan ölçümlere devam etmek önemlidir. Hipertansiyonun doğru tedavisi için doğru ölçümün önemli olduğu kadar, doktor muayenelerine giderken en az 7 gün ve mümkünse sabah-akşam aynı saatlerde aç karna ölçüm yaparak gitmek tedaviye uyumu ve sonuçları ideal hale getirecektir.” diye konuştu.

Sıcak Havalarla Mücadele

Artan hava sıcaklıkları nedeniyle özellikle hipertansiyon hastalarının sıcak havalara dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Dr. Ekinci, “ Sıvı kaybının artması ve terlemenin artması nedeni ile yaz aylarında tansiyon ilacı dozu ayarlanması gerekmektedir. Terlemesi artan ve sıvı kaybı artan hastaların o oranda sıvı alımını artırması gerekmektedir. Ancak çok su için önerisi yanlıştır. çünkü aşırı sıvı alımı hem tansiyonu olumsuz etkiler hem de kandaki bazı değerlerin(sodyum gibi) düşmesine neden olarak ciddi sonuçlara neden olabilir. Bir önemli hususta sıvı alımını hesaplarken çay-çorba-ayran gibi sıvı yiyecek-içeçekleri de hesaba katmak gerekir.   Hastalarımızın sıcak havalarda ve özellikle güneşin yoğun hissedildiği öğlen saatlerinde mutlaka gölge alanlarda ya da serin ortamlarda bulunması  önemlidir. aksi halde hastalarımızın tansiyon  değerlerinde  beklenmedik değişimler olacaktır. bu yüzden hipertansiyon hastalarının yaza başlangıcında ve yaz bitiminde bir haftalık evde tansiyon ölçümlerini de muayeneye gitmeden 1 hafta önce ölçerek ve kaydederek hekimleri ile görüşmesini öneriyorum. kan basıncınızı önemseyiniz çünkü kan basıncı çok önemli bir yaşamsal göstergedir ve hipertansiyon sessiz bir katil gibi işini bitirdiğinde tedavi için çok geç olabilir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com