Ege Ambulans
İdrar Kaçırma Yaşamınızı Olumsuz Etkilemesin05/01/2022

‘İdrar kaçırma’ sorununun kadınlarda daha yaygın görüldüğünü belirten Özel İzmir Can Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, “ İdrar kaçırmanın tedavisi yaşam tarzı değişiklikleri,altta yatan hastalıkların düzeltilmesi, ilaç ya da cerrahi yöntemlerle mümkün. İdrar kaçırmanın yaşlanmayla birlikte olan, normal bir durum olmadığını belirten Doç. Dr. Budak,  idrar kaçırma çeşitleri, nedenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

İdrar kaçırmanın yaşla birlikte arttığını belirten Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, “ istem dışı idrar kaçırma olarak tabir edilir. İdrar kaçırmanın çeşitli tipleri vardır. Stres inkontinans, sıkışma tipi (urge) idrar kaçırma ve mix inkontinans olarak 3’e ayrılır. Tedavi öncesi bu idrar kaçırma tiplerinden hangisi olduğu belirlenmeli ve sebep olan faktörler ortaya konmalıdır.  İdrar kaçırmanın sıklığını artıran bazı faktörler vardır. İdrar kaçırma tedavisi için önce yaşam tarzı değiştirilmelidir. Çünkü idrar kaçırma kadınların hayat konforunu ciddi oranda bozuyor. Toplumdan kendilerini soyutlamalarına yol açıyor. Kadınların 4’te biri idrar kaçırmasına rağmen bunu dile getirmekte çekinceleri olabiliyor” diye konuştu.

Şeker hastalığı, idrar yolu enfeksiyon, kabızlık, obezite, kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, KOAH gibi hastalıkları varsa öncelikle bu hastalıklar düzene sokulmalı. 80’li yaşlara gelindiğinde insanların yarısında idrar kaçırma oluyor.

Yaşam Tarzı Değiştirilmeli

50 yaş üstü kadınlarda gördüğümüz daha çok mesane kasları ve sinirleri arasındaki dengesizliklerden dolayı oluşan bir idrar kaçırmadır. Tedavi ederken mesane eğitimlerine yönelik çalışmalarımız oluyor. Hastada ani idrar yapma isteği oluyor. Hasta lavobaya gidiyor fakat lavobaya yetişemiyor. Tedavi de öncelikle alkol, kafein, kabızlık gibi faktörler ortadan kaldırılmalı.Bunun yanında mesane eğitimi yapılıyor. Mesane eğitimindeki amaç hasta idrar kaçırma hissini hissettiği zaman derin nefes alıp verme, oturup kalkma ile bu isteği geçiştirmelidir. Bu his geçtikten sonra hasta kendi lavobaya gitmelidir. Mesane eğitimi fayda etmediğinde ilaç tedavisine başlıyoruz. Bu ilaçların dozları iyi ayarlanmalıdır. Stres tipi idrar kaçırma dediğimiz; çok doğum yapan, zor doğum yapan kadınlarda gözüken idrar kaçırmadır.  Bu hastalar genellikle genç hasta grubudur. Yaşamları ciddi anlamda olumsuz etkiler. Pelvik taban egzersizleri öğretiyoruz. Bu egzersizleri yaparken hastalar sabır göstermeli ve profesyonel sağlık ekibinden yardım almalıdırlar.

İdrar kaçırmada Cerrahi Tedavi

Tedavide hasta bazlı hareket edildiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak,  gerekli durumlarda hasta ilaç tedavisi ve cerrahi birlikte de yapılabiliyor. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biri askı yöntemi adı verdiğimiz Sling prosedürleridir. Bu yöntemde  sentetik bir materyalle mesane boynundan desteklenerek yukarı kaldırılır. Karın içi basıncı arttığında kaslara etki eder ve aynı şekilde anatomisi düzgün olan bir insanda mesane boynuna da etki ediyor. Mesane boynunda sarkma olduğu zaman mesanenin kendisine etki ederken mesane boynuna etki etmiyor ve hasta idrar kaçırıyor. Bu yöntemde mesane boynu yukarı çekilerek karın içi basıncına maruz kalması sağlanıyor ve tedavi gerçekleşiyor..

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com