Ege Ambulans
İnfertilite Tedavisinde Aşılama Yöntemi02/08/2021

Özel Egeumut Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Elif Telciler, kısırlıkta aşılama yöntemi ile ilgili olarak bilgiler verdi.

Stresli yaşam koşulları, dengesiz beslenme ve düzensiz cinsel yaşam, kadın ve erkek kısırlığının oransal olarak giderek artmasına neden olduğunu belirten Op. Dr. Elif Telciler, “ Korunmasız bir yıl ilişki sonunda gebe kalmayan çiftler infertilite (kısırlık) teşhisi ile incelemeye alınır. Bu incelemede eşlerin her ikisinin de muayene ve gerekli tetkikleri sonrasında ailenin problem yada problemleri aydınlatılır. İnfertilite vakalarının yaklaşık yüzde 70’inda eşlerden birine yada ikisine ait geçerli nedenler bulunabilmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 30’unda ise nedeni açıklanamayan infertilite adı altında toplanmaktadır. Bu grup tedavi konusunda hekimleri oldukça zorlayan kesimdir.” dedi.

İnfertil bir çiftin sorununu belirledikten sonra düzeltilebilecek olan anatomik bozukluklara gereken operasyonlarla müdahale edildiğini söyleyen Op. Dr. Telciler, “ Hormonal eksiklikler, sistemik hastalıklar, aşırı kilo ya da aşırı zayıflık gibi faktörler düzeltilir. Yumurtalıkların yeterli sayı ve kalitede yumurta üretmediği durumlarda ilaç tedavisi ile bu durum giderilerek seri ultrason incelemeleri ile yumurtlamanın olduğu gün saptanır ve çiftin ilişkiye girmesi sağlanır” dedi.

Aşılama (IUI) Hangi Durumlarda Uygulanır?

Aşılama pek çok infertilite durumlarında uygulaması kolay, pratik, nispeten ekonomik ve risksiz bir işlem olduğu için pek çok durumda ilk tercih edilen yöntem olduğunu kaydeden Op. Dr. Elif Telciler, “ Sıklıkla, düşük sperm sayı veya hareketlilik oranı (Erkek faktörü), açıklanamayan İnfertilite, servikal mukus problemleri (servikal faktör), rahim ağzının (serviksin) anatomik problemleri, sperme karşı antikor varlığı (İmmünolojik İnfertilite), kadında yumurtlamanın olmaması veya yetersiz olması ve cinsel işlev bozukluklarında tercih edilen bir yöntemdir. Aşılama tedavisine aday olan ailelerde erkeğin sperm tetkikinde yıkama sonrası örnekte en az 1.000.000/ml sperm olması arzu edilmektedir. Daha az sayılarla yapılan aşılamalarda başarı şansı çok düşüktür” dedi.

Aşılama yönteminin ideal koşullarda yumurtlamanın sağlandığı gün spermlerin özel yöntemlerle hızlandırılıp, plastik bir kanül aracılığı ile rahmin içine bırakılması yöntemi olduğunu kaydeden Op. Dr. Telciler, “ Yöntemin avantajı olabildiğince çok sayıda ve hareketli spermin yeni atılmış ve tüpler tarafından yakalanmış yumurtaya olabildiğince yakın mesafeye bırakılmasıdır. Mikroskobik bir canlı olan sperm bu yöntemle yaklaşık 10-12 cm kazanır, vajinanın asit ortamını, rahim ağzı mukus tıkacını ve rahmin içinde tüplere doğru çıkması gereken yolu atlamış olur” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com