Ege Ambulans
İnfertilite Tedavisinde Erkek Faktöründe Yeni Gelişmeler27/09/2022

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık infertilite tedavisinde son yıllarda erkek faktöründe önemli gelişmeler sağlandığını belirterek, “ Özellikle bu yeni yöntemler sperm seçiminde kaliteyi artırarak daha kaliteli döllenme ve embriyo elde edilmesine olanak sağlıyor” dedi.

Tüp bebek uygulamalarını 44 yıldır çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftler için bir umut kaynağı olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, “ Burada tedavi edilen sadece kadının değil erkeğinde olduğunu unutmamak gerekiyor. Tüp bebekte ilk 15 yıl içerisinde erkek faktörüne belli bir yere kadar müdahale ediliyordu. 1992 yılında mikroenjeksiyonun devreye girmesiyle, 1993’te ise hiç spermi olmayan hastalarda TESE dediğimiz ve erbezlerinden cerrahi yöntem ile sperm elde edilmesi şiddetli erkek faktörü içinde önemli bir çözüm olanağı olarak ortaya çıktı. Bunun üzerinden geçen 30 yıllık süre zarfında çok büyük bir ilave yenilik olmadı erkek tarafında. Mikroskop ile TESE işlemi yapılması da 20 yıldan fazladır kullanılan ve mikro TESE denilen yeniliği getirmişti “ dedi.

Yeni Yöntemler Gelişiyor

“Şimdilerde ise var olan yöntemler etkin bir şekilde hizmetini devam ettirirken, kötü döllenme, az döllenme, embriyo kalitesinde bozukluklarda sperm ile ilgili bir takım yeni teknikler gündeme geldi” diyen Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, “ Spermin DNA’sının bozulmasını azaltan bir takım manevralar gündeme geldi. Santrifükasyon spermde DNA hasarını arttırıyor. Santrifükasyon basamağındaki devre dışı bırakacak yeni yöntemler kullanılmaya başlandı. PICSI fizyolojik sperm enjeksiyoınu, Chip teknolojisi ve döllenmeyi artıran kimyasal veya elektriksel uygulamalar kalsiyum iyonofor ve Piezzo elektrik uygulamalar kullanılmaya başlandı.

Böylelikle spermde döllemeyi sağlayan basamaklarda bir sıkıntı varsa, dışarıdan görülebilir şekilde yansımamışsa bu teknikler daha kaliteli döllenme ve embriyo elde edilmesine olanak sağlamakta” diye konuştu.

Yüz Güldüren Sonuçlar

Bu yöntemlerinde son 7-8 yıldır gündemde olduğunu ve uygun hastalarda yüz güldüren sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. Işık, “  Bu anlamda iyi bir yol alıyoruz. Bu uygulamalar mikroenjeksiyonun yetersiz kaldığı zamanlarda ek tedavi olarak görülmelidir. Tecrübeli hekimler tarafından seçilmiş hastalarda uygulanabilecek tekniklerdir. Yakın zamanda değil ama önümüzdeki yıllarda artarak önümüze gelecek genetik testler var. Sperm boşalma materyali yani ejekülatta bir takım gen haritalarına bakarak bazı hastalıkların önceden tespitine olanak sağlayacak. Bu yöntemlerin geniş bir alanda uygulanması mümkün olacak” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com